Elbränder

Ligg steget före

Varje år inträffar tusentals skador i svenska hem. Många av dem hade kunnat undvikas med enkla förebyggande åtgärder. Du kan undvika skador och bekymmer genom att följa våra råd och tips.

Webbshop - säkerhetsprodukter

I vår webbshop kan du köpa bra produkter som ökar säkerheten i ditt hem.

Om elbränder

Elbränder i våra hem

I takt med att vi allt oftare renoverar våra bostäder ökar antalet bränder. Även om materialen finns lättillgängliga på byggvaruhus ska du låta kunniga yrkesmän göra dina elinstallationer och se över ditt elskydd.

Bränder orsakade av fel i elsystemet är vanligare än man tror. Ström alstrar värme. Blir det för mycket ström i kablarna eller glappkontakt i en anslutning kan det börja brinna. Det kan vara kontakterna till spisen, elpannan eller andra maskiner som drar mycket ström. Även bränder i elcentraler är vanliga.

Varning för hobbyelektriker

  • Anlita endast behöriga yrkesmän för elarbeten i ditt hem.
  • Låt en elinstallatör gå igenom dina elinstallationer så att de är säkra.
  • Saknar du jordfelsbrytare - låt en elinstallatör ordna det.
  • Ha alltid en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare och en brandfilt hemma.

Våra bästa tips

När åskan går

Är du rädd om dina elektroniska enheter? Blixtnedslag i närheten kan ge skador på elkablar och elektronik som datorer och tv men också på vitvaror som kyl och frys. Tänk igenom åskskyddet så slipper du få din elektronik skadad eller förstörd.

Åska

Hur laddar du elprylarna?

Mobiler, surfplattor, datorer, elcyklar och hoverboards - de digitala enheterna blir fler och fler i våra bostäder. Så här minskar du risken för brand när du laddar dina elprylar.

Ladda batteri

Brand i hushållsmaskiner

Kan tvättmaskinen börja brinna? Hur konstigt det än låter är det oftast de "våta" maskinerna som brinner. Blir det kortslutning i en maskin och du inte är hemma kan branden snabbt sprida sig. Ta hand om maskinerna så du slipper blir drabbad!

Brand i hushållsmaskiner

Jordfelsbrytare - en livräddare

Den känner av om strömmen går fel väg och bryter den innan någon skadas eller att det börjar brinna. Måste du ha en jordfelsbrytare? Vad är en protabel jordfelsbrytare? Här har du de vanligaste svaren.

Jordfelsbrytare

Laddning elbil och laddhybrid

Laddhybrider och elbilar köps av alltfler idag, och för många är det ett nytt sätt att äga bil med miljövänligare bränsle. Laddning av bilen innebär tyvärr en viss brandrisk. Här kommer några säkra råd om laddning från oss.

Laddning elbil och laddhybrid

Installera solceller på villa

Att installera solceller är ett bra sätt att påverka din egen elkostnad samtidigt som du gör en insats för miljön. Här är tips för en säker solcellsinstallation.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.