Keyless go

Bilstölder minskar generellt, men biltjuvar av idag tenderar att vara mer organiserade, målinriktade och proffsiga. De vet vad de är ute efter och utmanar både bilägare och biltillverkare genom att ligga steget före vad gäller avancerad teknik såsom Keyless go.

Ett fodral med metallhölje till din nyckel gör det svårare för biltjuven.

Så kapar tjuven din bilnyckel

Moderna bilar är ofta utrustade med Keyless go. Det är ett nyckellöst system som gör att det räcker med att du närmar dig din bil för att den ska låsas upp. Det innebär att du som förare inte ens behöver ta upp nyckeln för att låsa upp den, fjärrkontrollen sänder hela tiden ut signaler.

Det just detta, som professionella tjuvligor utnyttar. Därför behöver du som har en komfortnyckel tänka över hur du förvarar den.

Stöld av bil med Keyless go – så här går det till

Det är vanligen två tjuvar som samarbetar: tjuv A och tjuv B. Tjuv A ser till att ta sig nära nyckeldosen för att fånga upp dess signal. Det kan exempelvis vara utanför bilägarens bostad. Om nyckeldosan ligger i hallen i ägarens jackficka eller på hallbordet kan signalen fångas upp.

Tjuv A har även en teknisk apparat som förstärker nyckelsignalen, så att tjuv B kan fånga upp denna med en dosa som skickar signalen vidare till bilen. Bilens larm och startspärr avvaktiveras, sen är det bara att köra iväg. Förmodligen ut ur landet där bilarna programmeras om.

Många av de bilar som stjäls på det här sättet återfinns aldrig.

Så här kan du skydda dig mot bilstölder

  • Ställ bilen i ett låst garage.
  • Lägg nyckeln långt in i bostaden.
  • Förvara nyckeln i ett Keyless-skydd, det hindrar radiovågor att passera.
  • Montera en spårsändare/GPS tracker på bilen som informerar om var bilen befinner sig, om den skulle bli stulen.
  • Försvåra för biltjuven genom att använda dig av rattlås/rattkrycka.

Läs mer om fördelarna med rattkrycka