Åk på husvagnssemester i sommar

Den svenska klassikern, semester med husvagn eller husbil, är mer populär än någonsin! Men vad gäller egentligen när man ger sig ut på vägarna? Vi listar regler, tips, och inte minst det du behöver tänka på för att vara säker på din husvagnssemester.

Mer populärt än någonsin

I år är trycket på många campingplatser ännu högre än fjolåret, som i sig blev ett rekordår i och med pandemin. Dessutom syns allt fler unga familjer bland gästerna.


Förklaringarna är flera. I och med pandemin har allt fler upptäckt friluftsliv, inte minst på hemmaplan. Vårt land har många skatter i form av fantastiska skärgårdar och öar, orörda landskap, fjäll och berg. Platser för både en aktiv semester och total avkoppling. En annan förklaring är att den gröna trenden, och intresset för hållbarhet, har ökat generellt. Camping och husvagnssemester är bättre ur miljösynpunkt än att ta flyget utomlands.

hund i husvagn

Får man övernatta varsomhelst?

Som med mycket annat ser verkligheten sällan ut som reklamen. Platserna där du kan övernatta på en strand eller mitt ute i skogen med husvagn eller husbil är få. Allemansrätten möjliggör en del, men det är inte tillåtet att köra i terräng med husvagn eller husbil. Till terräng räknas så gott som all naturmark, såsom skog, stränder, hagar och gräsmattor. Håll dig på vägen helt enkelt!

Naturnära och bekvämt

Runt om i landet finns ca 270 rastplatser som förvaltas och sköts på uppdrag av Trafikverket. Många är vackert belägna och utrustade med toaletter, soptunnor, sittplatser och andra bekvämligheter. Grundregeln är att du får parkera max 24 timmar, men på helger och helgdagar får du stanna till nästa vardag.

Hitta lugnet längs vägen

Om du inte vill stanna på en parkering, utan drömmer om att vakna utan andra människor i närheten till ljudet av fågelkvitter, kan du oftast göra detta längs en enskild väg. Kolla efter gula vägskyltar med röd kant och svart text.

Du får i regel ställa upp ditt fordon intill vägen, självklart förutsatt att du inte skadar marken eller att parkeringen utgör en trafikfara. Om du vill övernatta nära bostadshus behöver du först fråga markägaren om lov.

Camping, såklart!

Det mest självklara valet för en husvagnssemester är givetvis camping. Det finns hundratals campingplatser att välja bland, från soldränkta Österlen till midnattssolen i Lappland. På camping.se kan du enkelt filtrera och vaska fram de campingplatser som motsvarar dina önskemål i form av bekvämligheter och aktiviteter för stora och små.

En trend som vuxit sig allt starkare är glamping – en slags camping i lyxförpackning. Många har en längtan att komma ut i naturen, utan att tumma på bekvämligheten. Flera campingplatser har öppnat upp för spa, frukostbuffé på restaurang, vinprovning och yoga - något man inte direkt förknippar med campinglivet.

Tänk på säkerheten!

Innan du rullar iväg är det viktigt att ha koll på säkerheten. Vi listar några saker att tänka på, så att du är säker för dig själv och andra därute på vägarna.

  • Tänk på att bilens försäkring inte täcker husvagnen!
    Här kan du läsa mer om vad som gäller för husvagnsförsäkring.
  • Får du köra husvagn med ditt vanliga B-körkort?
    I enkla drag avgörs det på totalvikten av din personbil och släp. Är du osäker är enklast att googla Släpvagnskalkylator och fylla i registreringsnumren, så slipper du räkna själv.
  • Glöm inte säkerhetskontroll
    Har husvagnen stått still sedan förra året behöver du kontrollera däck, kopplingen till dragbilen, och att alla ljus och blinkers fungerar som de ska. Glöm inte att testa bromsarna genom att provbromsa, både i låg fart och kraftigare inbromsning. Inne i husvagnen är det viktigt att granska gasolen och ventilationen.

Läs också

7 billekar för en roligare tur

Minska skärmtiden och lek en billek tillsammans istället! 

Till alla lekar

Semestern börjar redan i bilen!

Roadtrip i sommar? Få tips på hur du gör den långa turen lite roligare.

Läs hela artikeln

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Se alla artiklar