Tre måste-knopar för sjön

Att kunna sina knopar är viktigt. Med de här tre i ryggmärgen klarar du de flesta situationer till sjöss. Ha en härlig båtsommar!

Dubbelt halvslag

Den här knopen är stark och lätt att lossa. Perfekt när du ska förtöja din båt runt träd, pollare eller i moringar. Du kan avlasta knopen genom att vira tampen ett par varv runt stolpen eller trädet innan du slår själva knopen.
Icons/70px/Quotation-mark-70
Given knop när du ska förtöja båten
Dubbelt halvslag
Dubbelt halvslag
Dubbelt halvslag

Pålstek

Behöver du en fast ögla på ett rep är det pålstek du ska använda. Den passar exempelvis utmärkt till att fästa dina fendrar. Pålsteken är bra eftersom den är stark och är lätt att få upp och även om den belastas hårt.
Icons/70px/Quotation-mark-70
Bästa knopen för att fästa dina fendrar
Pålstek

Skotstek

Skotsteken är perfekt för att skarva två tampar. Den fungerar bra även om de har olika tjocklek. Skotstek och pålstek är i nästan identiska men de slås lite olika.
Icons/70px/Quotation-mark-70
Perfekt när du ska skarva två tampar
Skotstek

Plugga knopar med våra snygga affischer

Hur får man in snitsen med knoparna då? Enkelt. Tanka ner våra knopaffischer och sätt upp på något smart ställe där du ser dem ofta.

Ladda ner "Dubbelt halvslag"

Ladda ner "Pålstek & Skotstek"

 


3 kluriga sätt att använda affischerna

Ladda ner, printa och använd som du vill! Här är några idéer. Var hamnar din affisch?

  • Dasset
    En klassiker. Att lära sig nya knopar kräver avskildhet och koncentration. Ta med en tamp på hemlighuset och ta den tid du behöver.
  • Sjökortet
    Sätt på sjökortets baksida så har du en perfekt fusklapp till hands i båten.
  • Bordstablett
    Laminera och ha som underlägg till barnens frukostmackor. Efter båtsäsongen kan de lära dig knoparna istället för tvärtom.

Läs också