Båt- och sjösäkerhet

Förebyggande åtgärder och enkla rutiner är bästa sättet att undvika olyckor till sjöss. Saker som att det ska vara ordning och reda ombord, att alla bär flytväst och att det finns säkerhetsutrustning lättillgängligt kan ibland låta som en självklarhet - men är lätta att glömma bort.

Båt- och sjösäkerhet

Ute på sjön finns det regler och därutöver en hel del oskrivna sådana som du bör förhålla dig till när du befinner dig tillsammans med andra ute på sjön eller i hamn. Segelbåtar och motorbåtar – stora som små – ska samsas och leva tillsammans ute på sjön vilket ibland inte är inte alldeles lätt. Men som med mycket annat handlar det om att anstränga sig lite och att försöka förstå andra människor och visa hänsyn.

Tips för en säker tur på sjön

  • Säkerställ så att båten är sjöduglig innan ni ger er ut på sjön.
  • Lyssna på sjörapporten. Ge dig inte ut om det ska bli dåligt väder.
  • Alla ombord ska använda flytväst.
  • Avstå alkohol.
  • Ge dig inte ut på större vatten än vad båten är anpassad för.
  • Meddela dina anhöriga att du ger dig ut på sjön och ifall rutten ändras längs vägen.
  • Se till att du har säkerhetsutrustning ombord.
  • Ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral så att du kan larma om du ligger i vattnet.
  • Visa hänsyn - kör inte för fort eller för nära andra båtar.

Kunskap är nyckeln till att undvika olyckor

När du ger dig ut på sjön finns det en mängd olika saker du behöver förhålla dig till. Trots att det enligt lag inte krävs någon behörighet att framföra fritidsbåtar som är mindre än 12 x 4 meter ligger det ett stort ansvar på båtägaren att båten kan framföras säkert. Därför är det bra att gå en utbildning för att ta förarintyg och öka din nautiska kompetens så att du vet hur du navigerar, ska agera i besvärliga situationer, väjningsregler och hur du tolkar sjömärken. För vattenskoter är det sedan 2022 krav på förarintyg, och för båtar större än 12 x 4 meter behöver du ha en skepparexamen.

Båtens viktigaste lättviktare – flytvästen

Även om du är simkunnig finns risk för olyckor på båten, exempelvis fall överbord. Om du och dina passagerare bär flytväst minskar risken avsevärt för allvarliga händelser ifall någon hamnar i vattnet. När man pratar om flytutrustning brukar oftast benämningarna flytplagg, räddningsväst eller seglarväst användas. De mer vanliga varianterna av flytväst är Flytplagg 50N, Räddningsväst 100N och Räddningsväst 150N. Bokstaven N indikerar i detta fall flytvästens flytkraft.

Valet av flytväst bör påverkas av simkunnighet, vattenvana och din vikt. Flytvästen bör även kontrolleras regelbundet så den fyller sin funktion.

Om olyckan är framme

Ibland händer saker som man verkligen inte vill ska hända. Då är det viktigt att minnas vad som är viktigt och prioritera därefter. Tveka inte att larma direkt om en olycka har inträffat. Ju tidigare Sjöräddningen får larmet, desto större chans har de att hjälpa till. Att vänta och hoppas att man klarar sig själv är ingen bra idé.

Påträffar du någon som råkat i sjönöd är du skyldig att hjälpa till vid en räddningsinsats - om det kan ske utan allvarlig fara för den egna båten eller för dem som är ombord.

Läs också

Barn på sjön? Läs våra säkerhetstips!

Länsförsäkringars expert Klas Evensens tipsar om hur du väljer rätt flytväst och på andra sätt gör barnen tryggare ombord på båten.

Säkra barn på sjön

Snabbkurs i knopar

Pålstek, skotstek eller dubbelt halvslag? Lär dig tre viktiga knopar som löser de flesta situationer.

3 knopar för sjön

Checklista för båtägare

Har du koll på allt för båtsäsongen? Svep igenom vår enkla översikt.

Till listan

Guide till ett säkert båtliv

Bygg på med sjökunskap och njut av livet på vågorna. Här hittar du alla våra tips.

Se alla artiklar

Kvinna i  motorbåt.