Så kan du spara el och pengar

Det senaste årens elpriser har gjort oss tvungna att husera med vår elkonsumtion för att sänka våra omkostnader. Här får du tips om hur du tar höjd för den extra kostnaden i din hushållsekonomi och hur du kan spara el.

Håll koll på budgeten

Ta höjd för höga elräkningar och se till att du har en buffert att ta av. Spara lite varje månad så blir det lättare när elräkningen väl kommer.

– Du kan räkna på hur hög elräkningen kommer att bli genom att utgå ifrån hur mycket el du förbrukade föregående säsong. Det ser du om du loggar in på ditt elbolag, säger vår privatekonom Stefan Westerberg.

Det är inte bara elen som blivit dyrare, mycket annat har också ökat i pris. Det är därför smart att hålla lite extra koll på din budget så att du har råd med det nödvändigaste. 

– Räkna på att du ska klara av att betala extra mycket för elen en månad och se över dina prioriteringar, säger Stefan Westerberg.

Energismarta val – så sparar du el

Ett annat sätt att minska elräkningen är förstås att minska din förbrukning. Hos Energimyndigheten finns tips och kontaktuppgifter till oberoende energirådgivare i din kommun.

Tips på ändrade vanor som sparar el i hemmet:

  • Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med fem procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
  • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och håller i upp till 15 000 timmar.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  • Häng kläder att torka när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
    Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
  • Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen. 

Källa: Energimyndigheten

Spara el utan att riskera skador
 

Många vill spara el just nu, men det är viktigt att inte göra åtgärder som kan leda till skador och stora kostnader för dig i slutändan. Några tips:

Involvera hela familjen

Om du har barn hemma kan det vara klokt att involvera dem i dina energibesparande åtgärder. Barnen har kanske svårt att förstå varför de behöver ha på sig en extra tröja inomhus, men det är bra att lära sig hur man ibland behöver anpassa sitt beteende efter vad som händer i omvärlden.

Utmana till exempel tonåringarna på en ”duscha kortast tid”-tävling och gör det till en rolig grej. Påminn dem om att det är klimatsmart att spara el, eftersom elproduktionen påverkar vår miljö – ett argument som biter på de flesta unga!

Gör dig mindre beroende av elnätet

Att installera solceller eller bergvärme är ett alternativ för att minska din elförbrukning. Du kan antingen finansiera installationen med sparade pengar eller genom att till exempel höja bolånet om du har belåningsutrymme i din fastighet. Är du bolånekund hos Länsförsäkringar kan du ansöka om ett energilån med en förmånlig ränta just för renoveringar som ska minska energiförbrukningen.

– Tänk på att göra en noggrann budget för de ökade ränteutgifterna och i förekommande fall amortering. Att investera i solceller eller bergvärme är ett bra sätt att minska dina elutgifter på sikt och kan också göra din fastighet mer attraktiv den dagen du ska sälja den, säger Stefan Westerberg. 

Varför stiger elpriserna?

Elpriserna påverkas av många faktorer. Några av dessa är att Sveriges elsystem är nära sammankopplat med den fria europeiska marknaden samt att gaspriserna har gått upp sedan Ryssland minskat sin försäljning av naturgas. Gas används i många länder som bränsle vid elproduktion.

Villa- eller radhusägare? Testa Länsförsäkringars Fastighetsförmedlings tjänst Energikalkylatorn för att sänka dina elkostnader och göra mer miljömedvetna val i hemmet.

Profilbild för Stefan Westerberg

Stefan Westerberg

Privatekonom

Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och hjälper människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Stefan analyserar hur privatekonomin påverkas av olika ekonomiska händelser, politiska förslag och större samhällstrender. Särskilt fokus är bostadsmarknaden, sparande, pension och familjeekonomi. 

Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och hjälper människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Stefan analyserar hur privatekonomin påverkas av olika ekonomiska händelser, politiska förslag och större samhällstrender. Särskilt fokus är bostadsmarknaden, sparande, pension och familjeekonomi.