Illustration av huslån.
Illustration av huslån.

Huslån

Dags att köpa den där villan eller radhuset som du drömt om? Vi hjälper dig med ett tryggt huslån till en förmånlig ränta så att du kan göra ditt livs investering.

  • Få en individuell ränta på ditt bolån
  • Vi är kundägda, vi lyssnar
  • Bolåneskydd kostnadsfritt i tre månader
Räkna på bolån
Räkna på bolån

Bo kvar-försäkring: tryggt om något händer

Bo kvar-försäkring: tryggt om något händer

Bo kvar även om du blir ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven - i huslånet ingår en kostnadsfri bo kvar-försäkring i 3 månader. Bo kvar-försäkring

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Ungt par framför sin villa med huslån.

Hur fungerar ett huslån?

Ett huslån är ett bolån där huset är säkerhet för lånet. Du kan som mest låna 85 procent av husets värde, resterande 15 procent kallas för kontantinsats och den betalar du själv. Självklart kan du välja att lägga mer än 15 procent i kontantinsats.

För huslånet betalar du ränta och amorterar varje månad om din belåningsgrad (hur stort lånet är i förhållande till bostadens värde) är större än 50 procent.

Effektiv ränta och räkneexempel huslån

Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 5,99 procent (3-månaders bindningstid) och autodebitering blir den effektiva räntan 6,16 procent per 12 december 2023. Den första månadsbetalningen blir 6 658 kronor och totalt belopp att betala tillbaka uppgår till  2 499 996 kronor. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken. 

Tänk på att om du har lön i annan valuta än svenska kronor kan beloppet som ska återbetalas påverkas av valutakursförändringar.           

Krediten tillhandahålls av Länsförsäkringar Hypotek (publ), 106 50 Stockholm, organisationsnummer: 556244-1781. För att låna behöver du ha ett konto och internetbanken hos oss. Som säkerhet för lånet pantsätts din bostad.

Våra husköpartips

Gör ordentlig research innan du lägger ett bud på huset du vill ha. Ju mer påläst du är kring område, slutpriser, hustyp med mera, desto större möjlighet har du att göra en bra affär. 

  1. Gör en lista att ta med på visningar. Vad ska ditt hus ha för egenskaper och vad ska det inte ha? Hur ska området vara för att du ska kunna tänka dig att leva där?
  2. Besiktiga huset. Du som köper ett hus har undersökningsplikt och behöver hitta eventuella fel. Anlita därför en besiktningsman. Finns det renoveringsbehov och klarar din ekonomi av det?
  3. Granska allt nedskrivet om huset. Gå igenom alla dokument och titta till exempel på uppvärmning, byggår, typ av grund och fasad. Alla dessa faktorer påverkar din boendekostnad framöver.

Så får du ett huslån - 3 enkla steg

1. Ta reda på hur mycket du kan låna

Räkna ut hur mycket du kan låna för att se hur mycket ditt hus får kosta. Testa med olika kontantinsatser och räntor för att se hur månadskostnaden förändras.

Du kan låna upp till 85 procent av husets värde. Du kan välja att dela upp lånet i mindre delar med olika bindningstid och ränta för en mindre sårbar ekonomi.

2. Skaffa ett lånelöfte

Skaffa ett lånelöfte när du börjar gå på husvisningar - det är kostnadsfritt och då vet du hur mycket pengar du kan lägga. Idag kräver dessutom många mäklare att du har ett lånelöfte innan du budar på ett hus.

Länsförsäkringars lånelöfte gäller i tre månader om inget har förändrats sedan din ansökan.

3. Ansök om huslån

När du har vunnit budgivningen och har ett lånelöfte från oss kan du höra av dig direkt till din personliga kontakt eller ditt lokala bankkontor så hjälper vi dig vidare med huslånet. Tänk på att vi behöver godkänna fastigheten innan du skriver på några köpehandlingar.

Även om du inte har ett lånelöfte hos oss kan du ansöka om huslån.

När du skrivit kontraktet med mäklaren betalar du en handpenning på 10 procent av bostadspriset. Skulle du inte ha pengarna kan du ansöka om ett tillfälligt handpenningslån.

Har du hittat ditt drömhus innan du sålt din gamla bostad kan du ansöka om ett överbryggningslån.

Vad får jag för ränta?

Hos oss får du en individuell ränta som beror på flera faktorer: marknadsläget, din ekonomi i övrigt, hur hög belåningsgrad du väljer och om du har andra produkter hos oss. Se aktuella räntor

Pantbrev och lagfart

När du får ett huslån pantsätter du huset till banken som säkerhet, det vill säga du lämnar ett pantbrev i fastigheten. När du köper en villa behöver du också betala en lagfart, ett bevis på att du äger fastigheten.

Att amortera är ett sätt att spara

Att betala av på bolånet är ett bra sparande. Dina räntekostnader minskar samtidigt som du skapar utrymme för att kunna låna till exempel när det är dags att renovera. En tumregel är att amortera av lån utan säkerhet i första hand. Så funkar amortering.

Flytta huslån från en annan bank

Passa på att förhandla om räntan om du byter bank. Gör en ansökan för att se vad vi kan erbjuda dig, det är inte bindande.

Flytta huslån

Utöka ditt bolån

Planerar du att renovera eller bygga ut hemma? Kontakta oss för att se om du kan utöka ditt bostadslån.

Utöka bolån

Familj samlad för fika under eken en sommardag.

Husköparskolan ger dig koll

I vår husköparskola hittar du allt du behöver veta när du ska köpa hus och när du är ny husägare. Vi guidar dig till försäkringar, sparande och mycket annat.

Viktig information om ditt huslån

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig.

Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 % av marknadsvärdet.

Kredittid och amorteringstid på ditt bolån

Alla bolån har en kredittid och en amorteringstid. Kredittiden är fast på 30 år och amorteringstiden räknas fram utifrån hur mycket du amorterar på bolånet.
Om amorteringstiden är längre än kredittiden, behöver du betala det som är kvar av skulden på lånets slutförfallodag eller ansöka om ett nytt bolån.

Frågor och svar om huslån