Tjäna tusenlappar på ditt fritidshus

Intresset för att hyra ett privat boende på semestern är populärt i Sverige. Och för den som kan tänka sig att hyra ut finns pengar att tjäna. Du kan ta emot hyresinkomster upp till 50 000 kronor skattefritt per år när du hyr ut ditt fritidshus.

Ofta utnyttjas inte fritidshuset fullt ut utan står tomt under många veckor per år. Med amorteringskrav, räntekostnader, el, värme, försäkringar och underhåll kostar det ofta flera tusenlappar per månad. Året runt. Genom att hyra ut under några veckor per år går det att få in pengar som i vissa fall kan täcka kostnaderna för att äga det. Arne Ohlson, privatmarknadschef på Länsförsäkringar, tipsar.

Avdrag för fritidshus och året-runt bostad

Schablonavdraget är 40 000 kronor om året per fritidshus och ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten, vilket innebär att du totalt kan få 50 000 kronor per år skattefritt. Hyresinkomst över det beskattas med 30 procent.

– Bor du istället på sommarstället under sommaren kanske du vill hyra ut din vanliga bostad och schablonavdraget gäller även permanentbostaden.  Viktigt är att du först kontrollerar vilka villkor som gäller för att hyra ut. Om det exempelvis är en bostadsrätt måste föreningen godkänna det, säger Arne Ohlson.

Den som har en bostadsrätt får dra av schablonavgiften på 40 000 kronor och hela avgiften som man själv betalar för lägenheten under uthyrningstiden om hela bostaden hyrs ut. Hyr du inte ut hela bostaden får du bara dra av den del av avgiften som motsvarar den uthyrda delen.

– Avdragen får aldrig överstiga ersättningen och om du hyr ut lägenheten ett par veckor så får du bara dra av en del av avgiften den månaden. Och om du hyr ut en del i din lägenhet gäller att du bara får dra av den del av avgiften som motsvarar vad exempelvis ett uthyrt rum motsvarar av hela lägenheten, säger Arne Ohlson och påpekar att det finns bra information på skatteverkets hemsida.

Schablonbeloppet på 40 000 kronor gäller per bostad, så man kan hyra ut både sin året-runt bostad och sitt fritidshus och göra avdrag för båda.

Räkneexempel

  • Om du hyr ut sommarhuset under fyra veckor för 8 000 kronor per vecka får du totalt 32 000 kronor som då är skattefritt.
  • Om du hyr ut fler veckor eller tar ett högre pris så får du in en hyresinkomst på totalt 80 000 kronor, med en skatt på 7 200 kronor. (Räkna bort 20 procent på 80 000 minska med 40 000 och skatten på 30 procent baseras på 24 000 = 7 200 kr) 

Från och med den 1 juli 2014 får en bostadsrättsförening ta ut en särskild avgift från den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand för att täcka föreningens extra kostnader för andrahandsuthyrningen. Denna avgift får du dra av tillsammans med den avdragsgilla avgiften. 

Tips inför uthyrning av fritidshuset

  • Du kan ta emot upp till 50 000 kronor per år utan att betala skatt på hyresinkomsten.
  • Ta reda på vad som är en skälig hyra.
  • Skriv ett avtal med tydliga regler för vad som gäller vid olika händelser, det finns mallar på Villaägarnas hemsida.
  • Skriv en inventarielista och plocka undan saker som du är rädd om.
  • Kontrollera hur försäkringen gäller under den tid du hyr ut.

Om du ska hyra ut ditt fritidshus är det bra att skriva ett avtal för vad som gäller vid olika händelser. Du hittar avtalsmallar på Villaägarnas webbplats. 

Avtalsmallar på villaagarna.se