Spara pengar med rutavdrag

Brukar du ta in hjälp med städning, barnpassning eller trädgårdsarbete? Missa inte att använda rutavdraget. Taket för rutavdrag 2023 är 75 000 kronor. Det är också den totala summan för rut- och rotarbete tillsammans. Avdraget gäller per person.

Vad är rutavdrag?

Rutavdraget är en skattelättnad för hushållsnära tjänster som utförs i en bostad som du eller dina föräldrar bor i eller använder som fritidshus. Du kan göra avdraget oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Rut är en förkortning och står för rengöring, underhåll och tvätt. Till exempel kan du använda det för barnpassning, omsorgstjänster, hushållstjänster och vissa typer av trädgårdsarbete. Rutavdraget går även att utnyttja för flytthjälp, sömnadstjänster och reparation av vitvaror.

En fördel med avdraget är att återkommande tjänster i hushållet blir mindre kostsamma och det ger dig tid över till att göra andra saker. Kanske vill du hellre ägna dig åt ett fritidsintresse än att storstäda lägenheten?

Tips: Tänk på att du kan använda rutavdraget för slutstädning av en stuga som du hyr på semestern.

Vilka tjänster kan jag göra rutavdrag för?

  • Barnpassning
  • Fiber- och it-tjänster
  • Flyttstädning och flyttpackning
  • Hemstädning
  • Möblering och montering av möbler
  • Omsorg av person
  • Reparation av vitvaror
  • Snöskottning
  • Trädgårdsarbete
  • Transport till försäljning för återanvändning
  • Tvätthjälp
  • Tillsyn av bostad

Hur gör jag för att få rutavdrag?

Företaget som du anlitar kan dra av upp till 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. Be företaget att ansöka om utbetalning för rutavdrag hos Skatteverket. För att göra det behöver företaget ditt personnummer och om ni är fler i hushållet som ska använda avdraget, information om hur ni ska fördela det mellan er.

Företaget som utför den hushållsnära tjänsten måste ha F-skatt och du ska ha fyllt 18 år. Det finns även ett krav på att arbetet ska betalas elektroniskt för att ha rätt till rutavdrag. Elektronisk betalning gör du via internetbanken, med kort eller Swish.

Hur mycket får jag dra av?

2023 gäller dessa regler för rutavdrag och rotavdrag – du kan max få 75 000 kronor sammanlagt i rut- och rotavdrag per år. Det går att få 75 000 kronor i enbart rutavdrag, men då kan du inte ta ut något rotavdrag det året. Rotavdraget får däremot inte vara mer än 50 000 kronor.

Rotavdrag är skatteavdrag för arbeten med att förbättra en bostad, till exempel ombyggnad, tillbyggnad, reparation eller installation.

Hur vet jag hur mycket rut jag har kvar att utnyttja?

Du kan logga in på Mina sidor på Skatteverket för att se hur mycket du har kvar att utnyttja, vilket är extra bra om du har fakturor som är på väg in.

Gör så här för att få rutavdraget

  • Betala alla fakturor som du vill göra avdrag för under inkomstskatteåret före årsskiftet.
  • Se till att arbetet utförs före den sista januari året därpå.

Avdraget matchas mot hur mycket skatt du betalar, så se till att du har betalat tillräckligt med skatt under året. Övriga avdrag, som till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller ränteavdrag, kan också påverka eftersom avdragsutrymmet minskar.

På Skatteverkets webbplats kan du räkna ut din skatt.

Vad gäller för en bostad i ett annat land?

Du kan även få rutavdrag om du har en bostad i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz. Företaget som du anlitar behöver då inte ha F-skatt men ska skicka med ett skuldfrihetsintyg eller motsvarande till Skatteverket.