Så funkar uppskov med vinstskatten

Har du gått med vinst när du sålt din bostad? Härligt, men glöm inte att du kan ansöka om uppskov för att slippa betala vinstskatten som just nu ligger på 22 procent.

Vad är uppskov?

Om du går med vinst när du säljer din bostad behöver du betala en skatt på vinsten, även kallat reavinstskatt. Du kan skjuta upp hela skatten, eller en del av den, genom att ansöka om uppskov.

Varför är uppskov bra?

Om du väljer att skjuta upp vinstskatten kan du använda pengarna till annat - en kontantinsats på en ny bostad till exempel. På så sätt behöver du inte låna lika mycket pengar av banken.

Tidigare var man tvungen att betala en ränta på uppskovet till staten, men den togs bort den 1 januari 2021. Det kostar ingenting att skjuta upp betalningen om du har sålt en bostad som du deklarerar för under 2022, eller senare.

Hur gör jag för att ansöka om uppskov?

Du ansöker om uppskov hos Skatteverket i samband med din deklaration året efter att du har sålt bostaden. Om ansökan blir beviljad kan du alltså vänta med att betala din vinstskatt.

Om du har sålt en bostadsrätt har bostadsrättsföreningen lämnat in en kontrolluppgift till Skatteverket. Den informationen finns sedan i din deklaration och utifrån den kan du räkna ut din vinst, som du redovisar i blanketten K6 och skickar med deklarationen.

Om du har sålt en villa finns inga uppgifter om det förtryckt i deklarationen, utan du räknar själv ut din vinst och redovisar i en blankett, K5.

Räkna ut din vinst på Skatteverkets webbplats.

Krav för att få uppskov med reavinstskatten

  • Du måste ha en vinst på minst 50 000 kronor.
  • Bostaden som du har sålt ska vara en permanent bostad där du är folkbokförd.
  • Den nya bostaden får du köpa tidigast året innan och senast året efter att du har sålt din gamla bostad.
  • Både bostaden du säljer och den du köper ska finnas i Sverige eller EES-området.
  • Du ska flytta in i din nya bostad senast 2 maj året efter att du har sålt din gamla.

Hur länge kan jag skjuta upp vinstskatten?

Du kan skjuta upp skatten så länge du uppfyller kraven för att få göra uppskov. Men uppskovet innebär att du har en skatteskuld som måste betalas någon gång, till exempel om du säljer bostaden och flyttar till en hyresrätt eller av dina arvingar när du går bort.

Går det att ansöka om uppskov i efterhand?

Du som har gjort en bostadsaffär de senaste åren, betalat in skatten men ångrar dig, behöver inte misströsta. Det går nämligen att ångra sin deklaration sex år bakåt i tiden, det vill säga om bostadsaffären gjordes 2016 eller senare.

Använd en räknesnurra på Skatteverkets inloggade sidor för att se om det skulle vara fördelaktigt för din privatekonomi.

Att ta tillbaka en skatteinbetalning innebär att du behöver betala uppskovsräntan i efterhand och det kan påverka andra avdrag som du gjort som rut- och rotavdrag.

Tips och viktiga datum för deklarationen

Vi hjälper dig att få koll på alla viktiga datum för deklarationen och tipsar om smarta avdrag som du kan göra.