Ekonomisk jämställdhet i relationen

Har du och din partner funderat på hur ekonomin kan påverka jämställdheten i er relation?

Det finns delade meningar om vad ekonomisk jämställdhet i en relation är. För oss på Länsförsäkringar innebär det att båda parter har ekonomiskt inflytande över sin relation och situation. Det innebär också att båda parter i förhållandet är medvetna om vilka beslut som är viktiga att prata igenom tillsammans och vad det är som påverkar ens liv och jämställdhet på kort och lång sikt.

Emmas tips

Vår privatekonom Emma Persson ger tips på bra saker att tänka på om ni vill göra hushållsekonomin mer jämställd. 

Våga prata pengar

Privatekonomi och sparande är delvis en högst personlig sak. Det handlar om dina prioriteringar, dina drömmar, dina mål och dina val. Lever du i en relation så kommer alla dessa val givetvis att påverkas av vem du delar ditt liv med. Då blir det viktigt att ni har bestämt hur ni vill leva ert liv, vad ni vill lägga pengar på och hur ni planerar för framtiden. För att göra allt det på ett bra sätt krävs det att ni har pratat med varandra. Tyvärr visar färska siffror som vi tagit fram i en rapport att det är väldigt få av dem som lever i en relation som har haft det här samtalet.

Underlaget i rapporten bygger på sex frågor vi ställt bland unga mellan 20-40 år om hur deras relation till "snacka pengar med din partner" är. Vi försöker genom rapporten ge tips på hur ett samtal kan se ut genom att belysa ett antal exempel på problem som kan uppstå i en relation, just på grund av ekonomin.

Läs hela rapporten

Planera pensionen mer jämställt

De olika val som du gör i livet kan få betydelse för din framtida pension. De flesta känner till att lönens storlek spelar en viktig roll. Andra saker som påverkar den framtida pensionen är föräldraledighet, minskad arbetstid och antal VAB-dagar.

Att flytta över den del av pensionssparandet som heter premiepension till sin partner är ett sätt att göra det framtida pensionärslivet mer jämställt. Ett extra sparande är ett annat sätt att kompensera den som har tagit ett större ansvar hemma under perioder.

Här hittar du filmklipp med pensionstips just för dig

Osäker på hur mycket du beräknas få i pension? Ta reda på det här!

Planera fritid och arbete tillsammans

Vill ni lägga tid på något utanför ert arbete? Ett sätt att göra relationen mer jämställd är att prata igenom vem som vill ha möjligheten att vara ledig mer och i vilken utsträckning. Kanske är ett alternativ att båda parter i förhållandet kan gå ner i arbetstid istället för att en av er prioriterar barn och den andra yrkeslivet.

Om ni är överens om att bara en av er ska arbeta mindre eller vara hemma mer med barnen, är det viktigt att spara till den som har lägre inkomst. Det har även stor betydelse om relationen skulle förändras i framtiden.  

Ha eget sparande

Se till så att ni båda har eget sparande. Och kompensera eventuellt den som arbetar deltid. Tänk på att det i vissa fall kan vara bra att göra sparpengarna till enskild egendom, för att vara säker på att pengarna tillhör den personen vid en eventuell skilsmässa.

Kom också ihåg att ha olika sparanden för olika ändamål, så får du en bättre överblick och undviker att blanda ihop pengarna du har sparat till semestern och pengarna till pensionen.

Dela på ansvaret

Är det någon i relationen som har mer ekonomiskt inflytande? Det vill säga om någon i relationen oftast tar beslut när nya saker ska köpas eller tar mer ansvar när det gäller er gemensamma ekonomi. Är ni nöjda med uppdelningen eller vill ni förändra något? Försök, i den mån det går, att dela på det ekonomiska ansvaret.

Sambo? Reglera mera!

Har du och din partner köpt en bostad tillsammans där ni gått in med olika stort kapital? Då behöver ni troligen skriva ett samboavtal. Vill du och din sambo ärva varandra? Då behöver ni skriva ett testamente. Det är bra att vara medveten om att sambor inte har samma trygghet som gifta par, därför är det en klok idé att ni tillsammans sätter upp vilka regler som gäller för er.

En annan viktig del att tänka på är vem i förhållandet som lägger pengar på vad. Lägger du alltid pengar på mat, kläder till barnen och hushållsartiklar medan din partner står för inköp som bil, båt eller elektronik? Tänk på att vissa objekt som exempelvis en båt har ett andrahandsvärde och inte ingår vid en bodelning, därför bör ni båda stå som ägare. Av samma anledning är det viktigt att ni båda delar lika på löpande kostnader som inte har ett andrahandsvärde. Och om ni sparar gemensamt på exempelvis ett konto krävs det att ni båda står som kontoinnehavare för att sparkapitalet ska delas lika vid en bodelning. 

Här kan du läsa fler bra saker att tänka på för dig som lever som sambo

Vi finns här

Vi finns här som stöd och kan hjälpa er. Boka en tid för rådgivning med oss så ser vi hur just era ekonomiska förutsättningar ser ut och lägger upp en plan utifrån det. Vi gör det här tillsammans.

Boka rådgivning

Bli bankkund

Frihetskapital

Prioritera dig själv i ditt sparande. Med frihetskapital vill vi skifta fokus från att sparade pengar ska konsumeras till att låta dem bli en investering i din framtid och den egna känslan av ekonomiskt inflytande. Låt oss tillsammans förändra synen på sparande!

Läs mer om frihetskapital