Spara till barnen – en bra start

Spara till barnen – en bra start

Nästan åtta av tio föräldrar sparar till sina barn. När du ska starta upp ett sparande finns det några saker det är bra att tänka på. Hur länge ska du spara? Vilken risknivå känner du dig bekväm med? Hur aktiv vill och kan du vara? Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar om hur du kommer igång.

Det som motiverar de flesta att spara till sina barn är viljan att ge dem extra bra förutsättningar när vuxenlivet tar sin början. De flesta sparar till barnets första egna boende, fortsatta studier eller kanske körkortet.

Hur mycket ska man spara?

Ett litet sparande i början är bättre än ingenting. 

– Även en liten slant gör väldigt stor skillnad. Tiden jobbar för dig när du sparar på lång sikt. Lyckas du få en procent mer i genomsnittlig avkastning under spartiden så betyder det många tusenlappar i slutet när du sparar långsiktigt, säger Emma. 

En undersökning vi har gjort visar att föräldrar sparar i genomsnitt 500 kronor i månaden till sina barn.

Hur ska man spara?

De flesta väljer att månadsspara i fonder. Det är en bra sparform som ger möjlighet till högre avkastning än att enbart spara på bankkonto och du behöver inte själv ha stor kunskap.

– Då är det också enkelt att föra över en slant via autogiro när lönen kommer varje månad, säger Emma.

Numera kan du även välja att spara i fonder på ett investeringssparkonto (ISK) som har en förmånlig beskattning.

Läs mer om investeringssparkonto

Det kan vara bra att se över sparandet kanske en gång per år, till exempel när du deklarerar.

När får ditt barn tillgång till sparade pengar?

Om du sparat i barnets namn får barnet tillgång till pengarna vid 18-årsdagen. Men vill du som förälder behålla kontrollen även efter det, har du olika möjligheter i samband med att du startar sparandet.

  • Spara pengarna i ditt eget namn och ge dem när du tycker att det passar. Numera går det att ge penningsummor utan att behöva betala gåvoskatt. I vissa fall är det även bra att komplettera med ett testamente, där det står att sparkapitalet ska tillfalla barnet.
      
  • Teckna en kapitalförsäkring där du bestämmer när pengarna ska utbetalas. Du kan även i ett förmånstagarförordnande skriva in att kapitalet ska vara barnets enskilda egendom.
      
  • Ange särskild förvaltning. Du kan i ett gåvobrev bestämma när barnet ska få gåvan och att den under tiden ska förvaltas av en särskild person. Du kan även ange i gåvobrevet att gåvan ska vara barnets enskilda egendom.

Spara hållbart

Länsförsäkringars fonder följer PRIs principer. Om ett företag bryter mot principerna så inleder vi ett påverkansarbete. Om detta inte ger resultat så utesluter vi bolaget ur fonden.

Här kan du läsa mer om PRIs principer