Säkerhet på internet

Använd internet på ett säkert sätt

Informationen gäller för Länsförsäkringar

Tips & råd om internetsäkerhet

Vårt mål är att skapa trygghet för våra kunder och vi arbetar ständigt med att förbättra säkerheten för våra internettjänster. Men våra säkerhetslösningar är bara en del i skyddet. Du som kund måste också se över hur du hanterar information på internet och hur du skyddar din dator. Här får du tips och råd om hur du använder internet på ett säkrare sätt.

Lämna aldrig ut din pinkod

 • Förvara säkerhetsdosa och pinkod säkert, på skilda ställen, så att ingen obehörig kan komma åt dem.
 • Avslöja inte din pinkod eller lösenord för någon. Det gäller även den pinkod du har till BankID. 
 • Signera aldrig med din säkerhetsdosa åt någon annan. Inte ens om du känner personen. 
 • Lämna aldrig ut dina inloggningsuppgifter via telefon, chatt, Facebook eller e-post. Använd dem bara när du loggar in på Mina sidor och i Telefonbanken.

Bild på Mina sidor på dator, surfplatta och mobil.

Använd säkerhetsdosa eller BankID 

Använd helst säkerhetsdosa eller BankID för att logga in på Mina sidor. För att vara extra säker kan du stänga av möjligheten att logga in med pinkod. Det gör du under den personliga menyn som du hittar överst på sidan när du loggar in. Var alltid uppmärksam när du loggar in, om något verkar konstigt eller avvikande kontakta telefonbanken på 0771-666 555.

Logga alltid ut när du är klar

Ha som vana att alltid logga ut när du är klar. Stäng sedan webbläsaren.


Betala med våra kort på internet

Våra kort är anslutna till säkerhetslösningen Verified by Visa. Säkerhetslösningen är en världsstandard och ökar tryggheten för dig när du betalar med kort via internet. 

Läs mer om säkra kortbetalningar


Håll programmen uppdaterade

Håll koll på adressfältet

 • Kontrollera att adressfältet inleds med https:// och att det finns en säkerhetssymbol - stängt hänglås eller nyckel. Uppkopplingen är då krypterad. Om adressen i adressfältet är röd ska du inte logga in.
 • Om du använder ett trådlöst nätverk rekommenderar vi att du använder dig av WPA2-kryptering om det är möjligt, alternativt WPA. Vi avråder från att använda oskyddade eller WEP-skyddade trådlösa nätverk när du använder Mina sidor.
 • Om du har en router ska du ändra lösenordet på routern så du aldrig använder det lösenord som följde med när du fick routern.

Installera de senaste säkerhetsuppdateringarna

Se till att ditt operativsystem och din webbläsare har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Om du använder Microsoft Windows bör du ställa in Windows Update som gör att uppdateringarna installeras automatiskt.

Använd antivirus-program

Med en brandvägg och ett uppdaterat antivirus-program skyddar du din dator mot virus. För att programvaran ska ge ett så bra skydd som möjligt, låt det uppdateras automatiskt eller updpatera det manuellt varje gång du använder datorn.

 Frågor & svar

 • Försäkringar

  Just nu pågår bedrägerisamtal

  Det kan förekomma att bankkunder blir uppringda av bedragare, ofta engelsktalande, som uppger sig ringa från Länsförsäkringar. Bedragarna säger att de ska stoppa ett påstått bedrägeri på kundens konto eller kort, och frågar efter kundens inloggningsuppgifter. Bedragarna använder sedan uppgifterna för att stjäla pengar från kontot.

  Om du får ett sådant samtal, lägg på luren utan att lämna ifrån dig någon information.

 • Försäkringar

  Var extra uppmärksam på falska meddelanden på Facebook. Just nu pågår försök till bedrägerier via Facebook där du blir kontaktad på Messenger från någon på din vänlista.

  Ge aldrig ut personliga inloggningsuppgifter eller koder till din säkerhetsdosa eller internetbank. Koderna kan användas av bedragaren för att logga in och ta ut ett mobilt BankID i ditt namn. Därefter kan bedragaren till exempel registrera en ny swishanslutning och/eller genomföra betalningar/överföringar. Din säkerhetsdosa är personlig och kan endast användas kopplat till ditt personnummer.

 • Försäkringar

  Var extra uppmärksam på falska mejl, sms och kundundersökningar där bedragare utger sig för att företräda Länsförsäkringar eller andra företag.

  De försöker få kunder att lämna ut personliga uppgifter om sina bankkort och inloggningsuppgifter. I meddelandena uppmanas du också ofta att klicka på länkar som finns bifogade.

  Klickar du på länken installeras ett virus som infekterar datorn med en så kallad trojan. Har du fått ett mejl eller sms som du är misstänker är från bedragare, ta bort det direkt utan att svara på det eller klicka på några länkar.

 • Försäkringar

  Kontakta omedelbart din bank och polisanmäl.

 • Försäkringar

  • Spärra bankkortet direkt genom att ringa till vår spärrservice på telefon 08-588 400 11
  • Uppdatera virusprogrammet på din dator regelbundet.
  • För att vara säker på att bli av med virus eller annan skadlig kod kan du behöva göra en ominstallation.
  • Lämna aldrig ut dina kortuppgifter, koder eller lösenord om du är osäker på mottagarens identitet eller säkerhet.

Till frågor och svar