Våra råd i det oroliga världsläget

Vi på Länsförsäkringar Östgöta värnar om dig och din trygghet. Vi vet att många är oroliga med anledning av kriget i Ukraina. Då vill vi finnas nära och vara tillgängliga för att svara på frågor om din privatekonomi och dina försäkringar.

Våra råd i det oroliga världsläget

Bank

Är det en bra idé att fortsätta spara på börsen?

Ja, om du har möjlighet! Historiskt har de som hållit i sitt sparande i oroliga tider ofta blivit vinnare i slutändan. Men det finns saker att tänka på!

Därför ska du fortsätta månadsspara

Ska jag binda mitt bolån?

Det finns inget enkelt svar som passar alla. Beslutet bör däremot inte fattas baserat på den senaste tidens händelseutveckling, utan på din egen privatekonomiska situation.

Binda eller inte binda bolånen

Vad kommer hända med min pension?

Pensionssparande handlar om långsiktighet. Hur du ska resonera styrs både av din ålder och vilka ekonomiska risker du är beredd att ta. Glöm inte att pensionen består av olika delar som påverkas olika mycket vid en börsnedgång.

Så påverkas pensionen när börsen svajar

Försäkringar

Gäller min hemförsäkring om jag reser till ett land eller område som UD nu avråder ifrån?

- Nej, om UD har en avrådan till ett land eller område gäller inte ditt reseskydd i hemförsäkringen om du väljer att åka dit trots avrådan.

Kan en person som inte har svenskt personnummer eller samordningsnummer  teckna en hemförsäkring, tex en flykting eller asylsökande?

-Ja det går, kontakta det länsbolag där bostaden finns! Det inte går att teckna en försäkring via webben utan ett svenskt personnummer.

Hur gäller min hemförsäkring om jag tar emot flyktingar i min bostad?

Din försäkring gäller på samma sätt som tidigare, för din egen egendom, även om du har inneboende flyktingar i ditt hem. Det samma gäller om du låter flyktingar bo tillfälligt i ditt fritidshus. Om du dessutom vill att din hemförsäkring ska omfatta de inneboende flyktingarna och deras egen egendom gör vi en tillfällig utvidgning av din försäkring och inkluderar de personer som bor hos dig i din hemförsäkring.

Ovan gäller dock bara om du tar emot flyktingar i ditt hem som privatperson och medmänniska, inte om du tar emot flyktingar mot ersättning.

Det är viktigt att du kontaktar oss om det blir aktuellt att ta emot flyktingar i ditt hem eller låna ut din bostad.

Gäller min bilförsäkring i krigsområden?

Nej, sker en skada i samband med krig eller krigsliknande händelser gäller inte försäkringen. Vi råder dig som kund att följa Utrikesdipartimentets (UD) rekommendationer gällande reseavrådan.

UD´s reseinformation

Användbara länkar

Krisinformation

Det är naturligt att känna oro. Tänk på att det inte finns något omedelbart hot mot Sverige, vi lever fortfarande i ett tryggt land. Ägna dig åt vardagliga saker och saker du tycker om. Det finns flera olika saker man själv kan göra och ibland behöver man också få hjälp och stöd av någon annan.

På Krisinformation.se har svenska myndigheter samlat information med stöd i oron. På Bris.se kan du som vuxen få stöd i hur du kan prata med barn och unga som är oroliga för omvärldsläget.

Samtalsstöd

För dig som har en Bo-kvar eller sjukvårdsförsäkring ingår personligt samtalsstöd med möjlighet att prata med en psykolog, jurist, ekonom, HR-konsult, ergonom eller hälsocoach. Det finns också möjlighet att chatta med sjukvårdsrådgivningen dygnet runt

Till hälsoportalen

Säkerhet på Internet

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Var extra misstänksam om du får mejl eller sms där du uppmanas att klicka på en länk för att uppdatera information. Banker, försäkringsbolag och andra seriösa företag frågar aldrig efter sådant via mejl eller sms.

Tänk på att...

  • starta eller använd aldrig ditt Bank-ID eller säkerhetsdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig via telefon, chatt, sms eller e-post
  • aldrig signera med BankID, Swishkod eller säkerhetsdosa åt någon annan
  • alltid vara uppmärksam när du loggar in på Mina sidor, om något verkar konstigt eller avvikande kontakta Telefonbanken på 0771-666 555.
  • genast logga in på Mina sidor och spärra ditt BankID om du tror dig blivit utsatt för bedrägeri
  • ha som vana att alltid logga ut när du är klar. Stäng sedan webbläsaren.
  • alltid polisanmäla ett bedrägeriförsök.

Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten. På webbplatsen Krisinformation.se finns samlad och bekräftad information från myndigheter och organisationer

Säkerhet på internet

Så skänker du tryggt för att hjälpa Ukraina

Läget i Ukraina är mer än akut och Länsförsäkringar Östgöta har undersökt på vilket sätt som man bäst kan bidra. Det här är vad vi erfar:

  • Låt de behövandes behov stå i fokus
  • Skänk pengar inte prylar. Röda Korset, som tidigare har samlat in kläder, har slutat med det för att kläder måste sorteras och transporteras som kräver både tid och pengar. Även pappersarbete och risk för att kläderna möglar gör det till en ineffektiv stöttning
  • Skänk alltid till en organisation med 90-konto. Då kan du känna dig trygg med att insamlade medel används till ändamålet och en granskning av hur stor del som används till insamlings- och administrationskostnader. Läs mer på www.insamlingskontroll.se Var uppmärksam på oseriösa aktörer som försöker utnyttja människors vilja att hjälpa de nödställda.

Länsförsäkringar Östgöta har valt att stötta utsatta barn i Ukraina genom att skänka pengar till Rädda Barnen.