Så drabbar de skenande priserna familjer i Jönköpings län i december

Räkna med 10 000 kronor extra bara på elräkningen i december. Det visar Länsförsäkringar Jönköpings nya uträkning för en familj som bor i en normalstor villa i länet. Till det ska läggas allt högre utgifter för bolån, drivmedel och mat.

Så drabbar de skenande priserna familjer i Jönköpings län i december
Jesper Rundbäck ser med oro på utvecklingen.

– Jag tror inte att man är riktigt medveten om hur illa det kan komma att bli. För många hushåll handlar det om att månadskostnaderna ökar med åtskilliga tusenlappar, säger Jesper Rundbäck, chef ekonomi och finans på Länsförsäkringar Jönköping.

Stigande räntor, höga elpriser, dyrare matkasse och höga drivmedelspriser gör att hushåll i såväl Vetlanda som Nässjö och Jönköping kan behöva hantera en ordentlig ekonomisk smäll.

– I snitt pratar vi om 16 000 kronor mer för ett enskilt villahushåll i vårt län i december i år jämfört med för två år sedan, det kommer att bli rejält kännbart, säger Jesper Rundbäck.

Värre i februari

Och det ser ut att bli ännu värre. Spotpriset för vår elzon, SE3, beräknas stiga till 5,52 kr/Kwh och i februari 5,62, jämfört med 4,57 i december.

Så här slår de ökade kostnaderna i december

Område

Bostad

Bensin

Mat

El

SÅ MYCKET ÖKAR KOSTNADERNA

           

Jönköpings län

         3 706 kr

 479 kr

  1 094 kr

 10 959 kr

16 238 kr

Jönköping

         5 519 kr

 479 kr

  1 094 kr

 10 959 kr

18 051 kr

Vetlanda

         2 004 kr

 479 kr

  1 094 kr

 10 959 kr

14 536 kr

Nässjö

         2 891 kr

 479 kr

  1 094 kr

 10 959 kr

15 423 kr

I tabellen från Länsförsäkringar Jönköping listas hur mycket högre utgifterna kan bli för en familj i Jönköpings län med två vuxna och två barn i december 2022 jämfört med december 2020. Elen avser direktverkande el i en villa. Bostadskostnaderna avser räntor på bolån. Samtliga summor avser ökningen som ska läggas till den tidigare kostnaden man hade.

Källor: Konsumentverket (mat), Nasdaq – spotpriserna för el i december2022 (el), Tanka.se (bensin), Mäklarstatistik (Bostad).

Så kan du minska hushållets utgifter

Se över befintliga lån och skulder
Små lån som snabblån, sms-lån, delbetalningsköp och många avbetalningslån kommer nämligen i regel med höga räntor och andra avgifter. Det är ofta möjligt att spara stora summor genom att lösa lånen.

Om du måste låna – låna smart
Välj ett traditionellt privatlån från en etablerad aktör om du måste låna. Mindre aktörer som endast erbjuder lån på mindre belopp, erbjuder snabb handläggningsprocess eller att du kan låna utan kreditupplysning är dyra. Räntan ligger ofta på 30–40 procent per år.

Se över abonnemang
Tv, musik, film. Abonnemangen blir ofta många i en familj. Men flera streamingleverantörer erbjuder förmånliga paketlösningar som ger dig ett betydligt bättre pris än vad du får om du samlar tjänsterna eller om alla i familjen har varsitt.

Se över el- och värmekostnader
Elpriserna kan skilja sig rejält mellan bolag så jämför ditt elavtal regelbundet. För att hålla elförbrukningen nere bör du också stänga av apparater du inte använder, i stället för att låta dem stå i standby-läge. Kör heller inte halvtomma tvätt- eller diskmaskiner. Diska och tvätta när maskinen är full.

Se över transportkostnaderna
Räkna på vad din bil kostar i underhåll, parkering, däckbyten, värdeminskning, försäkring och skatter och bränslekostnader. Exempel: en Volvo V70 diesel från 2015 kostar omkring 5 000 kronor i månaden eller 60 000 kronor per år.

Se över dina försäkringar
Fundera en extra gång innan du tecknar en försäkring vid köp av till exempel ny elektronik. Många gånger ger den samma skydd som hemförsäkringen. Det är även vanligt att sambos har dubbla hemförsäkringar, det behövs bara en per hushåll.

Se över dina kreditkort
Satsa på ett enda kreditkort med riktigt bra villkor. Undvik att ha flera olika, det gör det svårare att överblicka din ekonomi eftersom inköpen registreras på olika fakturor. Kom ihåg att betala tillbaka kreditkortskulderna så snabbt som möjligt. Gör du inte det kan det dyrt och lägga onödiga hinder i vägen för dina sparplaner.

Källa: Länsförsäkringar

 

 

Dokument & länkar

Fakta el


I genomsnitt konsumerar en normalstor villa 20 000 kilowattimmar per år. Självklart kan det variera mycket, exempelvis beroende på vilken typ av uppvärmning man har och hur många elslukande prylar man har. Under en vintermånad är den siffran relativt högre och i december kan siffran därför landa på drygt 2 500 kilowattimmar.

Exakt hur mycket elräkningarna påverkas av ett högre pris beror på flera faktorer. Mycket handlar om hushållens elanvändning, typ av elavtal, val av elhandlare och, för timpriskunder, när på dygnet elen förbrukas.

Se alla pressmeddelanden