Okunskap fortfarande skäl till varför företag saknar tjänstepension

Företagare som inte har avsättning till tjänstepension anger flera olika anledningar till varför. Enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjort menar 15 procent att det är för svårt, att man inte har tänkt på det eller inte orkar ta tag i det. Är du småföretagare? Här får du några snabba råd.

– Mycket har skrivits om pension de senaste åren och vikten av tjänstepension inte minst. Trots det så är det 15 procent av företagen med 1 till 49 anställda som inte ordnat med tjänstepension. En del tror att det privata sparandet eller värdet i sitt bolag, ska lösa ekonomin när man blir pensionär, säger AnnaCarin Eriksson, tjänstepensionsexpert på Länsförsäkringar.

De som driver företag eller jobbar i småföretag utan tjänstepension kan få det mycket tufft som pensionärer. Den som inte har tjänstepension får allmän pension och premiepension från det allmänna systemet vilket hamnar på ungefär halva den lön man hade under yrkeslivet. 

Med tjänstepension får du också ett försäkringsskydd

– Många missar försäkringsskyddet som hänger ihop med sparande till tjänstepension. Det handlar om skyddet vid långvarig sjukdom, olycksfallsskada och att få premiebefrielse vilket betyder att man får pensionen inbetald även om man drabbas av långvarig sjukdom. De som arbetar i företag med kollektivavtal omfattas av detta försäkringsskydd och du som företagare eller dina anställda ska inte ha det sämre säger AnnaCarin Eriksson.

Tips och råd till småföretagare eller anställda i småföretag

  • När du ska byta jobb – ställ frågan om det finns tjänstepension och andra trygghetsförsäkringar.
  • För dig som egenföretagare - budgetera med tjänstepension och trygghetsförsäkringar.
  • Om du kan, ta ordentlig lön – helst brytpunkten för statlig skatt (40 891 kronor per månad 2019). Det är viktigt eftersom både allmän sjukförsäkring och allmän pension baseras på den inkomst du tar ut.
  • Tänk på att utdelning från aktiebolag inte är pensionsgrundande.
  • Gå in på minpension.se för att se hur det ser ut just för dig.

Läs mer om tjänstepension

Se alla nyheter