Östgötapriset - bra idéer för Östergötland!

Det här är Östgötapriset

Hur kan vi bidra till ett tryggare samhälle med större samhörighet? Med Östgötapriset vill Länsförsäkringar Östgöta lyfta fram och stötta hållbara initiativ som bidrar till ökad trygghet i östgötarnas vardag.

Östgötapriset instiftades 2016 och kan delas ut till en individ, ett företag, en förening eller annan organisation och kan delas av flera vinnare. Kommuner och andra myndigheter kan inte delta.

  • Priset tilldelas den/de som genom sitt initiativ har visat ett engagemang utöver det vanliga.
  • Det initiativ som prisas ska tydligt bidra till människors ökade trygghet och gemenskap i Östergötland.
  • Initiativet ska ha ett hållbart förhållningssätt, vilket innebär att det genomförs med ett långsiktigt socialt, miljömässigt eller ekonomiskt ansvarstagande.

175 000 kronor för ett tryggare Östergötland!

Prissumman delas ut till initiativ med ett engagemang utöver det vanliga för människors ökade trygghet i Östergötland. Initiativet ska ha ett hållbart förhållningssätt utifrån sociala, miljömässiga eller ekonomiska aspekter.

Prisutdelningen för 2018 sändes live på Facebook. 

Förstapristagare: Bollihop

Långt ifrån alla barn har möjlighet att spela fotboll. Bollihop är ett samarbetsprojekt mellan KFUM Linköping och BK Tinnis som syftar till att alla ska ha samma möjligheter till fritidsaktiviteter, oberoende av kön, bakgrund, socioekonomisk situation eller bostadsort.

– Tyvärr ser det inte ut så idag, konstaterar verksamhetsledaren Ella-Maria Karlsson. Det är stora skillnader på utbud av föreningsliv och idrottsmöjligheter i stadens olika områden. Allra värst är det för tjejerna. Därför ordnar vi öppna träningar i futsal och fotboll
där alla tjejer är välkomna – oavsett idrottserfarenhet eller förmåga att betala medlemsavgifter.
Målet är att utbilda de äldsta tjejerna till ledare för att kunna få långsiktig hållbarhet
i verksamheten.

Andrapristagare: Shanazi Hjältar och Hjältinnor

Hedersrelaterat våld och förtryck är tyvärr vardag för många utsatta idag. Shanazi Hjältar och Hjältinnor i Linköping arbetar i vardag och verklighet för att uppnå en attitydförändring bland unga män och kvinnor som lever i  ederskulturer. Bland annat genom att erbjuda utbildning och dialog kring
hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi arbetar med föreläsningar, klassrumsbesök, fritidsgårdsbesök samt tjej- och killgrupper i ett förebyggande syfte, berättar Hoshi Kafashi som leder verksamheten. Men vi ger också direkt stöd till utsatta ungdomar. Vi jobbar också mycket med att utbilda ambassadörer.

Tredjepristagare: Idrott utan gränser

I varje skolklass finns barn som inte känner sig sedda och bekräftade. Idrott Utan Gränser arbetar för att barn och unga ska få tillgång till goda förebilder och meningsfulla fritidsaktiviteter – och bygga sin egen självkänsla.

– Idrott Utan Gränser i Norrköping vill vara en positiv kraft, framför allt för de barn och ungdomar som inte hittat till det traditionella föreningslivet. Idag når vi ut till 4165 barn i årskurs 4–9 på 23 olika skolor i Norrköping, berättar verksamhetsledaren Admir Lukacevic. På skolorna introducerar ungdomsledarna barnen för bland annat innebandy, fotboll, dans, judo, basket, crossfit, yoga, bågskytte och ridning. Aktiviteterna blir ofta ögonöppnare, som gör att fler ser
nya möjligheter för framtiden.

Tredjepristagare: Portalen Norrköping

Den viktigaste nyckeln till integration och trygghet stavas JOBB. Portalen Norrköping är resultatet av en intensiv samverkan mellan flera olika samhällskrafter – och en populär mötesplats i Norrköpingsområdena
Hageby och Ringdansen. Allt som behövs för att delta är viljan att komma ut i arbete eller studier. Här erbjuds språkträning, stöd till att bygga nätverk, jobbmatchning, mentorer, ingångar till föreningsliv och stöd i hur man skriver ett personligt brev och CV.

– Vår styrka är partnerskapet – allt från huvudmännen till samverkan med föreningar, volontärer och näringslivet. Portalen Norrköping är en plattform för en bättre framtid för både individen och samhället, säger Caroline Bielkhammar, verksamhetschef. Vi utgår alltid från individens egen drivkraft.

Nominerad: BuCancer

Med sin egen lillasysters sjukdom som drivkraft lyckades 15-åringen från Svärtinge samla ihop en hel miljon till kampen mot cancer. BuCancer är Tilde Wernerssons initiativ, där hon på egen hand samlat ihop pengar till Barncancerfonden Östra. Genom att på fritiden pärla och sälja armband med texten BUCANCER har Tilde lyckats med en fantastisk prestation. Alla intäkter har oavkortat gått till Barncancerfonden Östra.

– Det började med att min lillasyster fick ett återfall av sin hjärntumör. Jag ville göra något och kom på att jag gillade att pärla. Det är tre år sedan, jag har bara fortsatt att pärla och sälja hela tiden sedan dess.

Nominerad: IFK Motala Bandyklubb

Att åka skridsko är en självklar vinterglädje för många, men inte för alla. IFK Motala Bandyklubb driver ett projekt som går ut på att få fler barn, oavsett bakgrund eller idrottserfarenhet, att åka skridskor. Målet är att locka fler till aktivitet och så småningom bli en del av föreningslivet.

– En gång per vecka hämtar vi barnen på deras fritids, berättar ledaren Pär Beckne. Vi bussar barnen till vår arena och här bjuder vi på mellanmål, innan vi hjälper alla att ta på skridskor och hjälm. Allt är helt gratis för barnen – som mest har det varit 325 barn på isen samtidigt! Det är en underbar känsla att se barn som kanske aldrig annars skulle komma i kontakt med skridskor eller vintersport glida iväg på isen efter lite träning.

Nominerad: Linköpings Stadsmission

För vuxna som upplever våld i hemmet finns oftast bra skyddssystem, men
det är värre ställt för barnen. Därför har Linköpings Stadsmission startat
ett skyddat boende just med fokus på barn. Ett boende som borde vara helt
onödigt, men som många barn dessvärre är i stort behov av.

– Det finns få platser i Sverige för just barnen, berättar Sanna Detlefssen på Stadsmissionen. Vårt mål är att det ska finnas skyddade boenden i flera städer som beaktar och fokuserar på barnperspektivet. Här erbjuder vi skydd, säkerhet och trygghet. Allt det vi gör för den vuxna ska vi även göra för barnen.

Nominerad: WeTalk UF

Antalet unga som upplever psykisk ohälsa har fördubblats sedan 80-talet. WeTalk UF är ett Ung Företagsamhets-initiativ från Linköpingstjejerna Jennifer Palmqvist och Julia Malinowski. De föreläser om det ökande problemet psykisk ohälsa både för unga i ålder 12–15 år och deras föräldrar. Detta på främst skolor och idrottsföreningar men även på olika företag. I föreläsningarna utgår Jennifer och Julia mycket från egna erfarenheter.

– Vi pratar mycket om hur man kan förhålla sig till olika prioriteringar i livet, som skola, träning och det sociala samspelet, berättar Jennifer Palmqvist. Många barn och unga upplever en hög press idag, något som man måste lära sig att förhålla sig till. Annars kan det mynna ut i problem som prestationsångest,
ätstörningar och stress. Vi vill helt enkelt skapa en större öppenhet kring ämnet psykisk ohälsa.

Möt tidigare års vinnare

– Vi vill utmana det tabu som fortfarande finns kring sexuella övergrepp, och få bort den skuldbeläggning som offer för övergrepp ofta får utstå.

Novahuset är en ideell förening som ger stöd och rådgivning till personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp, och deras anhöriga.

Läs mer om vinnare och nominerade från 2017.

– Vi vill bidra till att stärka unga tjejer och förebygga hedersvåld, könsstympning, våldtäkt och psykisk ohälsa.

Genom socialt entreprenörskap arbetar Sibship för att bidra till positiv samhällsförändring inom en rad olika områden. Ett av dessa områden handlar om unga tjejer och rätten till sin egen kropp.

Läs mer om vinnare och nominerade från 2016.