Betalningar till och från utlandet

Trygga utlandsbetalningar

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Betalningar till utlandet

Du kan välja olika typer av utlandsbetalningar beroende på valuta och till vilket land du ska skicka pengar.

Enklast och billigast gör du en SEPA- eller Normalbetalning i Internetbanken. Du kan även komma in på något av våra kontor.

Vi har satt ihop en lista som innehåller information om vilka länder du kan skicka pengar till och på vilket sätt.

 • SEPA-betalning

  Välj SEPA-betalning när du ska skicka pengar i euro till EU- och EES-länderna, samt Schweiz. Betalningen når mottagaren nästa bankdag när du skickar betalningen i internetbanken före klockan 14.30 och den kostar ingenting. Skickar du betalningen efter klockan 14.30 kan det uppstå en kostnad i mottagarbanken som du får betala. 
 • Normalbetalning

  Välj Normalbetalning när du ska skicka pengar i annan valuta än euro till EU- och EES-länderna, samt Schweiz. Pengarna når betalningsmottagarens bank beroende av land och vilka rutiner mottagarbanken har.

Det här behöver du för att skicka eller ta emot pengar från utlandet

 • Namn, adress och land på den som ska ta emot pengarna. Kontrollera att alla uppgifter är korrekta.
 • Kontonummer där pengarna ska sättas in. Numret skrivs i IBAN-format, en internationell standard. Du hittar ditt kontonummer i IBAN-format i internetbanken under "Kontoinfo".
 • Bankens BIC/SWIFT-adress dit pengarna ska skickas. Det är en kod på åtta eller elva tecken som används för att identifiera banker och andra finansiella institut. När du fyllt i den hämtas betalningsmottagarens namn och adress automatiskt. Länsförsäkringars BIC/SWIFT-adress är ELLFSESS.
 • Några länder använder ett nationellt id istället för istället för BIC/SWIFT-adress, till exempel USA och Kanada. Det börjar med två bokstäver och sedan ett antal siffror för varje land.

Kontrollera med mottagarbanken i vilken valuta du ska skicka pengarna.

Banken behöver också ha aktuell kundkännedom om dig och veta vad utlandsbetalningarna avser. Vi kan även behöva underlag som styrker betalningarna och pengarnas ursprung.

Prislista för utlandsbetalningar

Land- och valutainformation

Tänk på valutakursen

När du gör en utlandsbetalning reserveras beloppet på ditt konto med en preliminär valutakurs och när växling sedan sker bestäms kursen. Tänk därför på att ha tillräckligt med pengar på kontot för att slippa övertrassering om slutbeloppet skulle bli högre än det som är reserverat.

Aktuella preliminära valutakurser

Hjälp med valutaomvandling

Betala med kort utomlands

Reklamation

Gör en reklamation om något blivit fel vid en utlandsbetalning, så hjälper vi dig att rätta till eventuella fel, exempelvis om pengarna inte nått mottagaren. Om den mottagande banken begär kompletterande uppgifter eller skickar tillbaka beloppet, räknas det också som en reklamation.

Eventuella kostnader för reklamationer

Om reklamationen inte beror på något fel från din sida har du rätt till ersättning för avgifter och ränta som uppstått. Om felet beror på att du lämnat fel uppgifter tar vi ut en reklamationsavgift enligt aktuell prislista. Vissa utländska banker tar betalt för att handlägga reklamationer vilket gör att den kostnaden kan läggas till reklamationsavgiften. Då drar vi den kostnaden från ditt konto i efterhand.
En reklamation tar ofta lång tid att handlägga och tiden kan variera mellan olika länder. Kontakta oss så hjälper vi dig med din reklamation.

Frågor och svar om utlandsbetalningar

 • Det är en kod på åtta eller elva tecken som används för att identifiera banker och andra finansiella institut vid betalningar mellan länder. När du ska ta emot en utlandsbetalning behöver du ange din banks BIC/Swift-adress. 

  Länsförsäkringars BIC/SWIFT-adress är ELLFSESS. Om den utländska avsändarbanken kräver uppgift om vår täckningsbank så är deras BIC/SWIFT-adress DNBANOKK.


  Hjälpte det här svaret dig? 162 av 471 har fått hjälp av svaret
 • SEPA (Single Euro Payments Area) drivs bankgemensamt och baseras på politiska krav som stöttas av EU och har som syfte att skapa en gemensam marknad för eurobetalningar i Europa. Alla EU/EES-länder, Monaco, Schweiz och San Marino ingår i SEPA.

  SEPA samverkar med betaltjänstdirektivet Payments Services Directive (PSD). Det handlar framförallt om kundernas rättigheter och bankernas skyldigheter som exempelvis krav att tydligt informera kunderna om priser och villkor för betalningarna.

  Bankerna samordnar sig genom European Payments Council (EPC) och driver där arbetet med att göra verklighet av visionen om ett gemensamt betalområde i Europa. Bland annat sker där regelbundna uppdateringar av produktregelverken för SEPA-betalningar.


  Hjälpte det här svaret dig? 88 av 276 har fått hjälp av svaret