Östgötapriset

Informationen gäller för Länsförsäkringar Östgöta

Bra idéer för Östergötland

Hur kan vi bidra till ett tryggare samhälle med större samhörighet? Med Östgötapriset – bra idéer för Östergötland vill Länsförsäkringar Östgöta lyfta fram och stötta hållbara initiativ som bidrar till ökad trygghet och gemenskap för östgötarna.

Östgötapriset instiftades 2016 och kan delas ut till en individ, ett företag, en förening eller annan organisation och kan delas av flera vinnare.

Prissumman på 175 000 kronor per år kommer att delas ut till initiativ som innebär ett engagemang utöver det vanliga för människors ökade trygghet och gemenskap i Östergötland. Initiativet ska ha ett hållbart förhållningssätt, utifrån sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter.

Bidragen till Östgötapriset bedöms utifrån tre kriterier:

  • Priset tilldelas den/de som genom sitt initiativ har visat ett engagemang utöver det vanliga.
  • Det initiativ som prisas ska tydligt bidra till människors ökade trygghet och gemenskap i Östergötland.
  • Initiativet ska ha ett hållbart förhållningssätt, vilket innebär att det genomförs med ett långsiktigt socialt, miljömässigt och ekonomiskt ansvarstagande.

Priset delades ut under Hållbarhetsseminariet den 26 september 2017.Pristagare 2017

Till förstapristagare och en prissumma om 100 000 kr utsågs Novahuset, med basen i Linköping. Juryns motivering löd:  

För modet att våga bryta tystnaden. För styrkan i att orka prata om det svåra. Och kraften i att utmana djupt rotade normer. För att du ska veta att det aldrig är ditt fel. Att skulden aldrig är din att bära. För att du alltid har rätt till din egen kropp. I kampen mot ett av våra större samhällsproblem förmedlar årets vinnare av Östgötapriset stöd, kunskap och hopp. Med ett genuint engagemang står de upp mot de övergrepp som berör oss alla. Vinnaren är en starkt lysande förebild som skapar trygghet för alla östgötar.

Övriga pristagare och mottagare av en prissumma om 25 000 kr vardera:

  • Locker Room Talk – Utmanar snacket i grabbarnas omklädningsrum
  • Good News of Norrköping – Klädinsamling som skapar samhörighet
  • Under Kevlaret – Kämpar mot machokulturen och för killars psykiska hälsa.

Förstapristagare 2017: Novahuset - Stöd för sexuellt utsatta

Novahuset är en ideell förening som ger stöd och rådgivning till personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp, och deras anhöriga. Föreningen, som verkar nationellt, finns för alla – oavsett ålder, kön, sexuell läggning eller könsidentitet – och erbjuder stödchat tre kvällar i veckan, mailjour och personliga stödsamtal. I Östergötland kan Novahuset även följa med och stötta vid ett besök på sjukhus eller polis. Utöver stödverksamheten jobbar Novahuset aktivt för att förebygga sexuellt våld, bland annat genom att motverka skadliga myter, normer och attityder om sex och sexuella övergrepp.

– Vi vill utmana det tabu som fortfarande finns kring sexuella övergrepp, och få bort den skuldbeläggning som offer för övergrepp ofta får utstå, säger Paulina Bengtsson som är verksamhetschef och grundare av Novahuset.


Pristagare 2017: Locker Room Talk - Utmanar snacket i grabbarnas omklädningsrum

Locker Room Talk är ett UF-företag (Ung Företagsamhet) som drivs av två unga killar från Finspång. Tillsammans reser de runt och snackar jämställdhet och schyssta attityder med unga idrottskillar i deras omklädningsrum, en miljö där sexistisk och nedvärderande jargong riskerar att frodas. Sedan starten har företaget fått både nationell och internationell spridning. Idén bakom Locker Room Talk uppstod när Shanga Aziz och Rogerio Silva, som själva spelar fotboll, såg en nyhetsartikel om en våldtäkt. Bland kommentarerna fanns många män som tyckte att kvinnan fick skylla sig själv.

– Vi känner en skyldighet och ett ansvar för att nästkommande generation av killar inte växer upp med attityden att de har rätt till kvinnors kroppar. Vi vill lära yngre killar att manlighet kan se ut på tusen olika sätt, säger Shanga Aziz.


Pristagare 2017: Good News of Norrköping - Klädinsamling skapar samhörighet

I föreningen Good News of Norrköping samlas eldsjälar som vill göra gott för andra människor, med målet att Norrköping ska bli en bättre plats för alla. Föreningen fungerar som en plattform för positiva, ideella initiativ som syftar till att stödja människor i behov, där alla ska få möjlighet att engagera sig utifrån sina egna förutsättningar. Föreningen driver även egna projekt. Det största just nu är klädinsamlingen ”Förrådet”, där människor som saknar ekonomiska resurser fritt kan hämta kläder och hygienartiklar. Samtidigt får de möjlighet att träffa nya vänner och bli en del av ett sammanhang.

– Vi arbetar aktivt för att de som hämtar kläder också ska få känna sig delaktiga och betydelsefulla. Kanske kan man själv lämna in urväxta kläder, hjälpa till att sortera, eller bara komma och fika med oss. På så sätt får fler människor känna samhörighet; vilket i sin tur skapar nya möjligheter och mängder av positiva effekter, som ökad integration i samhället, säger en av initiativtagarna och eldsjälarna bakom Good News of Norrköping.


Pristagare 2017: Under Kevlaret - Kämpar mot machokulturen och för killars psykiska hälsa

Under Kevlaret är en ideell förening som jobbar mot machokulturen samt stödjande, förebyggande och opinionsbildande för killars psykiska hälsa. Under Kevlaret drivs av Mårten Granlund som vill skapa en stödjande verksamhet för killar och förändra normen för hur man som kille "ska" vara.

– Kombinationen av machokulturen och tabun kring psykisk ohälsa sätter oss killar i en tuff sits. Samhällets mallar berättar för oss vad en kille förväntas vara. Man ska inte visa sig svag, inte gråta, inte prata om sina känslor eller söka hjälp. Killar och män lider därför i tystnad, och vi är övertygade om att det här är den grundläggande orsaken till varför 70% av de som tar sitt liv i Sverige är män, säger Mårten.


Nominerade 2017

Till Östgötapriset kunde, även i år, både allmänhet och iniativtagarna själva skicka in nomineringar. Utifrån många kvalificerade bidrag valdes nio bidrag ut, varav fyra fick pris. Antalet pristagare kan variera från år till år. 

Juryn som utsåg pristagarna bestod av representanter från Länsförsäkringar Östgöta samt kunder som representerar ägarna och som ingår i bolagets fullmäktige.

Vi är väldigt tacksamma över den fina responsen vi har fick från östgötarna, vilka fantastiska insatser som görs runt om i vårt län. På olika sätt bidrar de alla till att skapa trygghet och möjligheter för vårt gemensamma bästa.

Av de sammanlagt nio nominerade i år utsågs totalt fyra vinnare som presenterades på Hållbarhetsseminariet som vi anordnade 26 september i år. Då delades även prissumman på 175 000 kronor ut.


Caboo AB - Tryggare taxiresor

Caboo är ett nystartat taxibolag i Linköping som riktar sig särskilt till kvinnor. Bakom företaget finns ett starkt intresse för ett jämställt och tryggt samhälle och en hållbar miljö. Med uteslutande kvinnliga förare, elbilar och förmånliga fasta priser vill Caboo erbjuda alla som känner sig utsatta ett tryggt och miljövänligt sätt att ta sig hem på om kvällarna.

– Eftersom det främst är kvinnor som känner sig otrygga sent på kvällen, vänder vi oss till just kvinnor, men självklart får man åka med oss oavsett vilket kön man identifierar sig som, säger Lydia Johansson, en av initiativtagarna bakom Caboo.

Namnet Caboo kommer från engelskans ”Cab” följt av två ”O” – noll koldioxidutsläpp och noll tolerans mot trakasserier.


FC Orten - Fotboll som förenar

FC Orten är en ideell förening som ordnar nattfotboll för ungdomar i Skäggetorp. Genom fotbollen får ungdomarna ett positivt sammanhang som minskar risken för utanförskap och främjar integration. Hittills har fotbollen varit en stor framgång och brottsligheten i Skäggetorp har halverats. Nu utvecklar FC Orten en mer organiserad idrottsrörelse i området. Förhoppningen är att de ska inspirera och motivera andra att starta egna, liknande initiativ i andra sporter. Nu har FC Orten åtta lag, varav två är för bara tjejer.

– Med positiva förebilder, för både unga tjejer och killar, hoppas vi kunna inspirera fler ungdomar till att vilja vara med. I dag är vi ett femtontal ledare och tränare som kämpar för att detta ska bli verklighet, säger Anton Juholt och Hamma Mohammedian, eldsjälarna bakom nattfotbollen och FC Orten. 


Frivilligcentralen - Sammanför människor genom ideellt engagemang

Föreningen Frivilligcentralen förmedlar kontakter mellan människor som vill engagera sig ideellt och människor som önskar gemenskap, stöd eller hjälp i vardagen. Den som vill engagera sig kan till exempel vara stödkompis, extramormor och läxhjälpare, eller hjälpa till med praktiska saker. Det ideella engagemanget utgår helt från den enskildes behov och önskningar. Genom föreningen har mängder av människor träffat nya vänner och hittat ny mening, något som har bidragit till en rik gemenskap och ökad trygghet.

– Att få någon att prata med och göra saker med skapar gemenskap och motverkar ensamhet och utanförskap. Människor blir delaktiga i samhället och även de frivilligas livskvalitet ökar eftersom de får känna sig behövda, säger Signe Isaksson, ordförande i Föreningen Frivilligcentralen.


Idrott utan gränser - Idrott på fritiden ger framtidstro

Idrott Utan Gränser är en ideell organisation som genom att erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter arbetar för att alla barn ska se möjligheter att forma sin egen framtid.

– Segregation begränsar ofta barns och ungdomars syn på framtiden. I varje skolklass finns det barn som inte blir sedda och bekräftade. Och risken att de hamnar i utanförskap som vuxna ökar, säger Admir Lukacevic, organisationens grundare.

Idrott Utan Gränser följer grundskolans läroplan och finns med på idrottslektioner, raster, efter skolan och på lov. Verksamheten når 8 500 östgötska barn varje år.

– Genom detta ser vi till att alla barn blir sedda och bekräftade, men vi bidrar också till bättre skolresultat och gör våra ledare mer anställningsbara på arbetsmarknaden, säger Admir Lukacevic.


Norrköping Pride - Festival och parad för allas rätt att älska vem de vill

Norrköping Pride arrangerar årligen en prideparad och festival för att synliggöra den diskriminering och det utanförskap som HBTQ-personer fortfarande tvingas leva med. Med festivalen och paraden vill Norrköping Pride uppmana människor, organisationer och företag att ta ställning för alla människors rätt att få älska vem de vill, att vara vem de vill och bli behandlade med respekt.

– Vårt mål är att alla människor som lever i Östergötland ska bli respekterade och kunna visa sin kärlek på stan, i skolan och på arbetsplatsen, utan att bli diskriminerade eller sämre behandlade. Alla människor i vår region skall ha samma möjligheter – oavsett vilken sexualitet eller könsidentitet en har, säger Rickard Eriksson som tillsammans med Sara Gustavsson anordnat Prideparaden under alla år.