Ett Himla Liv och Irene Fregelin tog igår emot utmärkelsen Årets barnrättskämpe

Utmärkelsen Årets barnrättskämpe går varje år till någon eller några som tydligt visat hur man kan förbättra vardagen till det bättre för barn och unga i Jämtlands län. Genom uthållighet och mod bidrar barnrättskämpen till att sätta barnens bästa i främsta rummet.

Priset delas sedan 2013 ut av Rädda Barnen i Jämtland och Härjedalen tillsammans med Länsförsäkringar Jämtland.

En jury som består av representanter från Rädda Barnen och Länsförsäkringar Jämtland har i år utsett två barnrättskämpar.

- Konkurrensen var stor, vi hade många bra nomineringar och valde därför i år att dela ut utmärkelsen till två barnrättskämpar, berättar Per Hedman, f d ordförande i Rädda Barnens distriktsstyrelse.

Priset delades ut i samband med en välbesökt föreläsning där Astrid Schlytter, institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet, föreläste om forskningsläget kring män i hederskulturer, på temat "Män – både offer och förövare".

Juryns motiveringar:

Irene Fregelin är en sann barnrättskämpe. Hon har under många år arbetat oförtrutet i Röda Korsets regi, där hon verkat för barns rättigheter. Irene sätter alltid barnens bästa i första rummet och för många har hon blivit något av en extramamma, inte minst bland nyanlända barn som hon tagit under sina vingars beskydd.

Ett Himla Liv gör sedan många år ett mycket viktigt arbete för personer med olika funktionsnedsättningar. Anders Hård och hans medhjälpare har under många år haft ett stort engagemang som skapar förutsättningar för positiv uppmärksamhet och stor glädje som stärker självkänslan hos var och en som är med i Ett Himla Liv.

Prispengar till välgörande ändamål

Den som får utmärkelsen Årets barnrättskämpe får bestämma till vilket välgörande ändamål som Länsförsäkringar Jämtland ska skänka 5 000 kronor. Irene valde Röda Korsets lokalförening på Frösön för att kunna ordna en julfest för de nyanlända som just nu finns på Frösön. Anders Hård valde SK Ägir, med motiveringen att de bedriver en fantastiskt fin verksamhet för barn och unga med olika funktionshinder.

Årets barnrättskämpar fick även ta emot ett diplom och ett varsitt konstverk av Sundsjökeramikern Maria Luksepp, ur serien La famiglia.

För frågor kontakta

Per Hedman, distriktsstyrelsen Rädda Barnen Jämtland/Härjedalen, 073-047 06 06
Kajsa Eklund, ordförande i Rädda Barnen Jämtland/Härjedalen, 072-728 47 77

Läs mer om utmärkelsen Årets barnrättskämpe

 

Se alla nyheter