Stor skillnad mellan länets kommuner för att spara ihop till kontantinsatsen för en bostad

Aktuell data från Sveriges län som Länsförsäkringar sammanställt visar att det tar mer än tre gånger så lång tid att spara ihop till en kontantinsats för en mindre villa om du bor i Krokoms kommun än om du bor i Strömsund eller Bräcke. Allra längst tid tar det för de som bor i Östersunds kommun – det tar mer än dubbelt så lång tid som Krokoms kommun. Det kan du läsa om i den första delen av Länsförsäkringars serie Länsrapporten, som under året kommer att analysera hur inkomst, skuldsättning och bostadsmarknaden påverkar invånarna i landets alla län.

Genomsnittstiden för ett sambopar med barn att få ihop till kontantinsatsen för en bostad på 70 kvadratmeter är idag drygt fyra år under förutsättning att de sparar 10 procent av nettoinkomsten varje månad. Men skillnaden är stor beroende på var i landet man bor. I Stockholm tar det över 35 år om sammanboande med barn sparar 10 procent av sin disponibla inkomst, medan det tar drygt fyra år i Jämtlands län och knappt tre år i Västernorrland. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna, i Östersund tar det nästan tio år och i Åre tar det nästan sex år, medan det i Strömsund och Bräcke tar drygt ett år.

– Självklart påverkas beräkningarna av att villor i exempelvis Åre kommun har höga snittpriser på grund av turismen, samtidigt som den disponibla inkomsten ligger på ungefär samma nivå som andra kommuner, säger Lars Rådström, bankchef.

Skenande lägenhetspriser och ett bolånetak på 85 procent gör att många unga inte har råd med insatsen till sin första lägenhet. I Östersund har bostadsrätterna ökat med i snitt 36 procent från 2010 till 2015. Men även vuxna som står utanför bostadsmarknaden kan få problem.

– Förutom ungdomar har ensamstående föräldrar en extra sårbar ekonomiskt situation och ofta svårare att sätta av 10 procent av inkomsten till en kontantinsats. De måste därför räkna med att spara över dubbelt så lång tid än hushåll med två inkomsttagare. I storstäder tar det därför ofta orimligt lång tid för många att spara ihop pengarna, säger Lars Rådström, bankchef.

Förutsättningarna att få ihop en kontantinsats till en större bostad är betydligt lättare om man ägt en bostad tidigare. I samtliga län räcker prisutvecklingen på en lägenhet de senaste fem åren till kontantinsats till en mindre villa.

– Det gäller att anpassa sina förväntningar av bostad till det man har råd att köpa. Att kliva in på bostadsmarknaden till ett boende som inte är tipp topp och sedan stegvis byta upp sig i omgångar i en bostadskarriär är oftast den bästa strategin. Bästa affären gör den som säljer sin bostad i en storstad och köper en ny på en mindre ort, avslutar Lars Rådström.

Om Länsrapporten

I den rapporten finns underlag som visar exempel på jämförelser mellan alla län i Sverige samt kommuner i Jämtlands län.

Ladda ner Länsrapporten del ett (av fyra)

Profilbild för Lars Rådström

Lars Rådström

Bankchef

Se alla nyheter