Albert Aspegren, 13 år, från Landsbro
Albert Aspegren, 13 år, från Landsbro

Albert Aspegren, 13 år från Landsbro får hedersomnämnande av nationella juryn för "Ung Växtkraft"

Albert Aspegren, 13 år, från Landsbro
Albert Aspegren, 13 år, från Landsbro

Trettonårige Albert Aspegren från Äsprilla i Landsbro i Vetlanda kommun är något alldeles extra! Det tycker juryn för det nationella stipendiet Ung Växtkraft som delas ut av Länsförsäkringar, LRF Ungdomen och LRF.

Juryn fastnade för Albert trots att han egentligen inte uppfyller kriterierna för att få ett pris i tävlingen, eftersom han är lite för ung och inte är egen företagare (än). Man väljer ändå att uppmärksamma Albert utom tävlan, genom ett hedersomnämnande, för att uppmuntra denna unga entreprenör.

Motiveringen lyder:

”Albert är morgondagens företagare inom de gröna näringarna. Trots sin unga ålder hanterar han både djur och redskap med stor vana och omsorg. Albert söker aktivt kunskap från sin omgivning och på ett närmast unikt sätt omsätter han dessa lärdomar i praktisk handling bland annat i form av en egen djuruppfödning. Juryn anser att Alberts initiativrikedom och vetgirighet förtjänar att uppmärksammas genom ett hedersomnämnande inom Ung Växtkraft.”

Trettonåringen Albert Aspegren är uppväxt på en gård i Äsprilla utanför Landsbro. Intresset för djuren och maskinerna på gården kom därför tidigt.

– Jag har alltid varit med ut och åkt traktor och följt med i ladugården.

Redan när han var nio år gammal köpte han sina första djur, fyra stycken mjölkrastjurar som han köpte av en bonde i Nävelsjö.

– Min kompis köpte får och då ville jag ha något, för min del blev det kossor. Jag hade dem i två år innan jag sålde dem till slakt.

Vad han ska göra med pengarna vet han inte riktigt än men säger att det kanske får gå till någon framtida inventering. För att Albert kommer att fortsätta med sitt arbete ute på landsbygden är det inget tvivel om.

–  Jag tycker ju att det är ett roligt och varierande arbete. Antingen vill jag ha egna djur, mjölkdjur inte köttdjur för det är roligare. Eller så blir jag dräng här ute någonstans.

Kontaktperson
Carin Wallin
Segmentsansvarig lantbruk
Länsförsäkringar Jönköping
Telefon: 036-19 92 83
E-post: carin.wallin@lfj.se

Se alla nyheter