Så blir du svårlurad!

Lägg på luren, logga inte in och lämna aldrig ut personliga uppgifter. Det är huvudbudskapen i informationskampanjen Svårlurad! som under våren rullats ut över hela landet för att förhindra att fler människor utsätts för telefonbedrägerier.

Bedrägerier där kriminella använder social manipulation för att lura till sig pengar och känslig information om våra kunder blir allt vanligare. Bakom brotten står ofta organiserade kriminella nätverk som i många fall riktar in sig på äldre personer.

Länsförsäkringar har, tillsammans med Sveriges övriga banker, tagit ett gemensamt initiativ för att uppmärksamma hur man kan skydda sig och närstående mot bedrägerier.

Syftet med kampanjen Svårlurad! är att sprida kunskap om hur man ska agera om en bedragare ringer. Kampanjen har synts i TV, digitalt och i sociala kanaler. Det finns även en informationssida, svårlurad.se med handfasta råd och tips.

- Det allra viktigaste att veta är att vi från din bank aldrig ringer dig spontant och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter eller koder. Lägg på luren och ring oss omgående om du har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök, säger Rikard Jacobsson, bankchef på Länsförsäkringar Västerbotten.

Mer information hittar du på www.svårlurad.se   

Bli svårlurad – i korthet:

  • Lägg på om samtalet känns obekvämt, stressande eller konstigt.
  • Lämna inte ut lösenord eller koder till någon. Logga inte in med din säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis BankID) på någon annans uppmaning.
  • Banken ringer inte för att be dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter.

För mer information, kontakta:

Rikard Jacobsson, bankchef Länsförsäkringar Västerbotten, 070-349 91 86 eller e-post: rikard.jacobsson@LFvasterbotten.se 

Närhet skapar trygghet. Länsförsäkringar Västerbotten är ett lokalt och kundägt bolag med Västerbotten som enda marknad. Vår filosofi är enkel – vi ägs av våra kunder och vi vill finnas nära dem och förstå deras behov. Vi erbjuder ekonomisk service med tjänster kring bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Våra kontor finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele, vi har 150 000 kunder och drygt 230 medarbetare. Tillsammans med våra kollegor i de övriga 22 länsförsäkringsbolagen bildar vi en rikstäckande bolagsgrupp med ett av Sveriges starkaste varumärken.

Se alla pressmeddelanden