Prestigemärken har fler maskinskador

Funderar du på att köpa begagnad bil? I så fall kan det vara värt att titta igenom årets Maskinskaderapport. I rapporten har vi samlat fakta från över tiotusen anmälda skador under 2018 som gör att vi vet vilka bilmärken som drabbas oftast – och kostar mest att reparera.

– Rapporten ger en fingervisning om vilka maskinskador som är vanligast och vad de kostar att reparera. På så sätt kan vi hjälpa konsumenterna att göra ett mer medvetet val. Samtidigt vill vi självklart påverka biltillverkarna att ta ett ännu större ansvar för bilarnas kvalitet, säger Björn Schedwin, avdelningschef sak-försäkring, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Så ska du köpa begagnat kan det vara en god idé att titta igenom rapporten, men det kan även vara intressant för dig som tänker köpa en helt ny bil. På webben har vi samlat fakta från rapporten så att den som vill lätt ska hitta informationen.Till vanliga maskinskador på lf.se 

Maskinskadeförsäkringen är en del av bilens halvförsäkring och ger ett bra skydd om din bil går sönder. Typiska maskinskador är skador på växellådan, motorn, kylsystemet, bränslesystemet, elektroniken etc. Hur ofta får jag räkna med att går bilen sönder? Där är det stor skillnad mellan bilmärkena, visar vår undersökning.

Men tänk på att självrisken blir högre ju längre bilen gått – och att det ekonomiska skyddet vid skador försvinner helt efter ett visst antal mil och år. Därför kan det vara bra att ha koll på skadeprognosen för den bil du har eller funderar på att köpa. Med vår Maskinskaderapport får du ett bra hum om riskerna och har lite mer att stå på när du väljer bil.

Till rapporten

Minst antal anmälda skador Flest anmälda skador
Lexus Porsche
Kia Jeep
Toyota Land Rover/Range Rover
Honda Fiat
Mazda Chevrolet

Sammanfattning av resultat 

  • I genomsnitt rapporterades 1,7 skador per 100 bilar.
  • Maskinskadan inträffar i genomsnitt efter 7 900 körda mil.
  • De vanligaste skadorna är på motorn och på kyl- och värmesystem.
  • Genomsnittskostnaden för en maskinskada är cirka 18 000 kronor.
  • Skador på motorn är dyrast att reparera, följt av skador på växellåda/drivning.
  • Dyrast är skador där hela motorn eller växellådan behöver bytas ut.
  • Dieselbilar är totalt sett något mer drabbade av maskinskador i undersökningen än bensinbilar.
  • Många asiatiska märken har långa garantitider och det påverkar sannolikt att de kommer ut väl ut i vår undersökning, så eventuella maskinskador syns då inte i vår statistik.
Vår lokala närvaro är vår styrka – Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän grundades 1845 och är ett av 23 självständiga bolag i länsförsäkringsgruppen som ägs av sina kunder. Vi erbjuder person- och sakförsäkringar samt bank- och fondtjänster. Internettjänsterna är gratis. Vår skadejour är öppen dygnets alla timmar 365 dagar om året.

Se alla pressmeddelanden