Många frågor kring reseförsäkring

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har tagit emot hundratals samtal de senaste dagarna med frågor om hur reseförsäkringen gäller i samband med Coronasmittan. Principen i villkoren är att den som är akut sjuk ska få hjälp och ersättning, medan oro för smitta inte omfattas av försäkringen.

– Reseförsäkringen gäller om du blir akut sjuk utomlands och måste söka vård. Det är en central rättighet som gäller även för dig som befinner dig i ett land som UD har avrått från resor till – förutsatt att du var där redan innan UD gick ut med sin rekommendation, säger Ingela Antonsson, gruppchef Skador på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Reseförsäkringen omfattar även hemtransport av en svårt sjuk person om det bedöms vara det bästa ur vårdsynpunkt. Beslutet fattas i samråd med Länsförsäkringars larmcentral, SOS International. Om någon avlider utomlands ersätter Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad kostnader för hemtransport eller begravning på plats.

Hemresor för friska personer ingår däremot inte i reseförsäkringen. Det finns inte heller något försäkringsskydd om du blir satt i karantän i utlandet när du är frisk. Blir du satt i karantän på grund av risk för smittspridning gäller reseskyddet enbart för nödvändiga och skäliga vårdkostnader.

– Det finns begränsningar i alla försäkringsvillkor och i det här fallet prioriteras de som är sjuka, säger Ingela Antonsson.

Om du har utökat reseskydd hos Länsförsäkringar eller betalat minst 75 procent av din resa med Länsförsäkringars bank- eller betalkort ingår bland annat avbeställningsskydd om du kan visa läkarintyg.

Avbeställningsskyddet gäller om du eller någon i ditt resesällskap blivit akut sjuk och inte kan genomföra resan. Oro för att smittas ingår inte i avbeställningsskyddet, inte heller om en resa ställs in av resebolaget eller på grund av myndighetsbeslut.

– Det går däremot alltid att ta kontakt med resebolaget och fråga om det går att boka om eller få någon typ av kompensation för inställd resa. Det är också viktigt att följa UD´s rekommendationer avseende avrådan för resor. UD:s avrådan är en mycket stark signal om att det är olämpligt att resa till ett visst land. Den bör hörsammas och respekteras, säger Ingela Antonsson.

För mer information, kontakta:
Ingela Antonsson, gruppchef Skador Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 070-850 89 57
Renée Carlsson, kommunikations- och hållbarhetschef Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0733-18 29 96

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder trygghet och möjligheter genom bank, försäkring och fastighetsförmedling i vårt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne och på Österlen. Vi är idag drygt 100 anställda och finns nära dig när du behöver oss. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar trygghet och möjligheter för våra kunder, som också är våra ägare.

Se alla pressmeddelanden