Så här undviker du brand i köket

Visste du att hälften av alla bränder startar på spisen i köket? Inte konstigt med tanke på hur lätt det är att glömma stekpannan på spisen om det ringer på dörren eller barnen behöver hjälp med uppkopplingen. Här är några enkla tips på hur du kan brandsäkra köket.

Så här undviker du brand i köket

Sju sätt att undvika köksbränder

  • Skaffa en spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett.
  • Ha brandvarnare, brandfilt och en pulversläckare i närheten till köket.
  • Rengör spisfläkten regelbundet.
  • Lägg aldrig saker på spisen – inte ens när den är avstängd.
  • Var extra försiktig med het olja.
  • Flambera aldrig under fläkten.
  • Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja – använd ett lock eller en brandfilt.

”Sedan 1998 har spisbränderna ökat med hela 72 procent, men det går att minska riskerna betydligt genom att ha en så kallad spisvakt, förutom brandvarnare förstås”

– Susanne Fagerberg, försäkringsexpert på Länsförsäkringar.

 

Olja och spisfläktar är vanliga brandbovar

Om du glömmer kokande potatis på plattan kommer den till slut att torrkoka och fatta eld. Det är en av många orsaker till bränder i kök. Minst lika vanligt är att glömma stänga av en platta. När värmen strålar upp i spisfläkten kan fett droppa ner på plattan som lätt tar eld. Induktionshällar är vanliga idag och blir snabbt varma. En kastrull med olja kan börja brinna på några minuter om du lämnar den utan uppsikt.

Låt en spisvakt hålla koll

Glömmer du, barnen eller gamla föräldrar att ibland stänga av spisen? Med en spisvakt stängs strömmen automatiskt av när det blir för varmt. En del ger även ifrån sig en signal som larmar. Om du funderar på att köpa ny spishäll, se till att den stänger av sig själv när den inte har kontakt med något kokkärl.

Så funkar spisvakt och spistimer

Funkar brandvarnaren som den ska?

Att regelbundet kontrollera att brandvarnarens batteri fungerar är viktigt så att den kan göra sitt jobb när det väl behövs. Det är enkelt att testa batteriet, ett tryck på testknappen och svaret kommer direkt om brandvarnaren fungerar som den ska - det ska tjuta ordentligt.

Öka på din kunskap om brandvarnare

Fler brandsäkra tips

Rätt utrustad mot brand

I vår webbshop hittar du brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och andra säkerhetsprodukter som skyddar dig om olyckan skulle vara framme.

Till webbshoppen

Fixa mysljuset säkert

Levande ljus höjer mysfaktorn, men orsakar också många bränder i våra hem. Här är tipsen för att undvika dem.

Minska riskerna med ljus 

Brandvarnare - en billig livförsäkring

Att ha brandvarnare hemma är en billig livförsäkring. Men det gäller att placera dem rätt för att de ska fungera optimalt. Hur ser det ut hos dig?

Få koll här