Tydligare lönebesked kan öka svenskens kunskap om de dolda miljonerna

Fler än två av tre svenskar vet inte hur mycket som sätts av till deras tjänstepension, trots att det kan handla om stora belopp. – I kontrast till övriga förmåner kan den vara värd miljontals kronor och vara en betydelsefull framtida lön. För en lärare med en snittlön på 36 000 kronor handlar det om ett samlat tjänstepensionskapital på 1,1 miljoner kronor när det är dags att gå i pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Trifa Chireh pensionsspecialist höst 2jpg
Foto: Länsförsäkringar

67 procent av svenskarna svarar i en undersökning vi låtit genomföra att de inte vet hur mycket av lönen som sätts av till tjänstepension.

– Genom att göra det synligt i lönebeskedet tror drygt hälften av svenskarna i arbetsför ålder att de skulle bli mer engagerade i sin tjänstepension, säger Trifa Chireh.

De flesta arbetsgivare sätter av 4,56 procent av bruttolönen upp till 42 625 kronor (2021). På lönedelar över detta är avsättningen 15–30 procent. Tjänstepensionen kommer för de flesta att utgöra cirka 25–50 procent av den totala pensionen. 

– De flesta har bra koll på hur mycket de får i lön men när det gäller tjänstepensionen är kunskapen inte lika hög. Många tänker inte på att de får mer än lön av sin arbetsgivare eftersom en procentsats lätt kan kännas abstrakt. Därför kan det vara värt att gå in på den valcentral man tillhör för att faktiskt se i kronor hur mycket arbetsgivaren sätter av i pension varje år utöver lönen, säger Trifa Chireh och fortsätter:

Utöver insättningar till tjänstepensionen ingår även skydd för dig och din familj i händelse av sjukdom eller dödsfall.

Så mycket får olika yrkesgrupper i tjänstepension:

Yrke Lön/mån vid 35 års ålder                            Pension vid 65 års ålder
Butikssäljare 28 000 kronor 770 000 kronor
Lärare 36 000 kronor 1 100 000 kronor
Jurist    50 000 kronor 2 800 000 kronor

I beräkningen har vi antagit att avkastningen är redovisad efter avgifter och skatt.

 

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts via 1049 webbintervjuer bland Sveriges befolkning av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar under april 2021. Frågaorna som ställdes var: Vet du hur stora avsättningarna är till din tjänstepension? Svar: Ja, 4,5–6 % av bruttolönen (24 %), Ja, men mindre än 4,5 % av bruttolönen (9 %), Nej (45 %), Vet inte/Kan inte svara (22 %) och Hade du varit mer engagerad i pensionen om du fått se avsättningarna till din tjänstepension i din lönespecifikation? Svar: Ja (54 %), Nej (21 %), Vet inte/Kan inte svara (25 %).

Hos Konsumenternas kan man läsa mer om valcentraler och till vilka kollektivavtal de är kopplade.

https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/jamforelser/pension/kollektivavtalade-tjanstepensioner/jamfor-valcentraler/

För ytterligare information kontakta:

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, telefon 073-094 2852, trifa.chireh@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden