Att brandöva hemma kan rädda liv

Vi övar på hur vi ska utrymma vid eventuell brand på jobbet och i skolan - men få familjer har övat praktiskt på vad de ska göra om det börjar brinna hemma, och bara 2 av 10 har pratat om hur de ska agera vid ett eventuellt brandtillbud. Samtidigt omkommer ett hundratal personer varje år i bränder. Det har hänt att vuxna har trott att någon familjemedlem är kvar och rusat tillbaka in i brinnande hus och själv omkommit, säger Tomas Ekman, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Västerbotten.

-crelle-fotograf-norrkoping-5470 1200x801
Foto: CRELLE PHOTOGRAPHY AB - Crelle Ekstrand

Länsförsäkringars initiativ ”Sveriges största brandövning” genomförs nu för fjärde året i rad med förhoppningen att fler ska inse vikten av att genomföra en brandövning i hemmet.

- Att göra en brandövning med familjen där man går igenom bästa sätten att ta sig ut, bestämma en återsamlingsplats och gå igenom släckutrustning kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det tar inte lång tid och övandet kan med fördel iscensättas som en rolig, men livsviktig, lek för alla familjemedlemmar, säger Tomas Ekman.

Förutom att genomföra en brandövning bör hemmet utrustas med godkänd släck- och varningsutrustning. En 6-kilos pulversläckare (släckklass 43A233BC) och brandfilt, samt brandvarnare i kök och i sovrum är väl investerade pengar – det kan rädda liv.

- Man bör ha minst en brandvarnare per våningsplan och gärna placera dessa i eller i närheten av sovrum så att man hör när de larmar. Det kan göra att man reagerar snabbare vid en brand. Man bör också placera brandvarnare i anslutning till köket där flest bränder startar, säger Tomas Ekman.

Prata med barnen
Har du små barn hemma är det särskilt angeläget att göra en övning då deras instinkt vid brand ofta är att gömma sig, vilket i ett rökfyllt hus eller lägenhet kan bli ödesdigert. Därför är det viktigt att prata med barnen. Att bestämma var man ska ses om man behöver utrymma hemmet är en mycket viktig detalj. Nästa steg är att faktiskt öva.

Råd och Steg-för-steg-lista på sajten
För att göra det enkelt att genomföra en brandövning i hemmen finns en steg-för-steg-lista på den särskilt framtagna sajten sverigesstörstabrandövning.se, som också fungerar fint att använda från sin mobil. På sajten finns dessutom många förebyggande råd, tips och fakta om bränder.

Minska dödsfallen
Hundra personer dör årligen i bränder. Drygt 80 av dessa dör i sina hem enligt statistik från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Med kunskap och praktisk övande kan vi ändra på det, tillsammans.Dokument & länkar

Närhet skapar trygghet. Länsförsäkringar Västerbotten är ett lokalt och kundägt bolag med Västerbotten som enda marknad. Vår filosofi är enkel – vi ägs av våra kunder och vi vill finnas nära dem och förstå deras behov. Vi erbjuder ekonomisk service med tjänster kring bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Våra kontor finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele, vi har 140 000 kunder och över 200 medarbetare. Tillsammans med våra kollegor i de övriga 22 länsförsäkringsbolagen bildar vi en rikstäckande bolagsgrupp med ett av Sveriges starkaste varumärken.

Se alla pressmeddelanden