Stor risk för brand i skog och mark – så ska du agera

Det varma vädret håller i sig och risken för bränder i skog och mark är mycket stor på många håll runt om i landet.  – När det är torrt ute ska du inte elda eller grilla alls, säger Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta. 

bertil jansson
Foto: Länsförsäkringar Östgöta

Varje år brinner det 3 000 – 4 000 gånger i skog och mark i Sverige enligt SMHI och sommaren 2018 blev bevis på hur omfattande och kostsamma skogsbränder kan bli. I Östergötland minns vi även fjolårets skogsbrand i Tjällmo, som var den största skogsbrand i länet i modern tid.

– Det är framförallt vi människor som ligger bakom bränder i naturen. Det kan vara maskinarbete, lägereldar och grillning, glas som slängts i naturen och rökare som askar eller slänger fimpar, säger Bertil.

Skogsbränder inträffar vanligen mellan maj - juli och spridningshastigheten varierar beroende på miljö och väder. Just nu är spridningsrisken mycket stor på många platser runt om i landet, både i norr och i söder.

– Är det torrt i marken kan en enda gnista från till exempel grillen få stora konsekvenser. En brand kan utveckla sig både snabbt och häftigt. Ta alltid reda på vilka regler som gäller i din kommun, och överväg om du överhuvudtaget ska elda eller grilla, säger Bertil Jansson.

Råd vid risk för brand i skog och mark

  • Ta reda på vilka regler för eldning som gäller i din kommun. Ladda ner appen Brandrisk ute så kan du själv hålla koll på brandrisken där du befinner dig.
  • Använd de utplacerade grillplatser som finns.
  • Om du använder egen grill, placera den på ett stadigt underlag och på avstånd från byggnader eller annat som kan antända.
  • Ha nära tillgång till vatten eller brandsläckare.
  • Elda inte när det är blåsigt. 
  • Se till att elden blir ordentligt släckt när du är färdig.
  • Om du upptäcker en brand i skog och mark – larma snabbt 112 och meddela position för branden.

Just nu råder lokala eldningsförbud i Norrköpings, Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommun i Östergötland. Men ytterligare förbud kan tillkomma utifrån lokala förhållanden.

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

Se alla pressmeddelanden