Länsförsäkringar ser till att västerbottningarna syns – åker på turné

Nu när höstmörkret sänker sig över länet ökar antalet påkörningsolyckor, helt i onödan. Genom att uppmärkssamma västerbottningarna på reflexens betydelse för synbarheten hoppas Länsförsäkringar Västerbotten att användandet av reflexer och reflexvästar ska öka. Därför åker de nu ut på en länsomfattande turné – samtliga 15 kommuner besöks – för att se till så att länsborna syns i höstmörkret.

reflexturne-2019-shutterstock
Foto: Shutterstock

Under turnén, som kallas ”Vi syns i Västerbotten”, besöks busstationer och resecentran i länets samtliga kommuner. Förutom reflexvästar, som delas ut på plats, får man möjlighet att ge bort en reflexväst till någon man bryr sig om genom ett särskilt gåvokort.

– Allt fler använder reflexer, men långtifrån alla. I höstmörkret – särskilt innan snön kommer – kan en reflexväst vara skillnaden mellan liv och död. Jag hoppas att västerbottningarna ska välkomna vårt initiativ – att synas i Västerbotten, säger Martin Svensson, projektledare och kommunikatör på Länsförsäkringar Västerbotten.

Att bära reflexer är ett av de enklaste sätten att förebygga trafikskador.  Länsförsäkringar Västerbotten har länge haft fokus på att förbättra säkerheten för de mest sårbara och sämst skyddade trafikanterna och nu handlar det alltså om att öka synbarheten.

Enkla tips som kan rädda liv:

  • Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering. Kombinera gärna reflexväst med hängande reflex!
  • Använd reflexer även i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Belysningen räcker inte för att du verkligen ska synas.
  • Hundar och hästar behöver också reflexer – kan köpas i djuraffärer och på Agrias webbshop, www.agriashop.se.
  • Byt ut dina reflexer regelbundet. Förmågan att reflektera försämras av smuts, repor och annat slitage.

Fakta turnén:

Startar i Umeå den 14 oktober och avslutas i Skellefteå den 6 november, samtliga 15 kommuner i länet besöks. Reflexvästutdelningen sker på Länstrafikens busstationer/resecentran samt vid Norrlands universitetssjukhus. För fullständigt turnéschema och mer information: www.LFvasterbotten.se/reflexturne

För mer information, kontakta gärna Martin Svensson, projektledare, 070-554 91 39 eller Ewa Renkonen, skadeförebyggare, 070-388 92 78.

Dokument & länkar

Vi återinvesterar för ett tryggare Västerbotten För oss, som lokalt förankrat bank- och försäkringsbolag, är det självklart att bidra till att skapa trygghet för både människor och verksamheter i vårt län. ”Tillsammans skapar vi en trygg framtid i Västerbotten” – så lyder vår vision. För oss betyder det att vi – tillsammans med andra västerbottningar – tar hand om oss själva, varandra och det omgivande samhället. Att vi som bor, lever och arbetar i Västerbottens län känner oss trygga i vår vardag. För trygghet handlar om så mycket mer än ekonomiska värden, där vi som bank och försäkringsbolag har vår primära uppgift.

Se alla pressmeddelanden