Länsförsäkringar Östgöta blir först i länet med att jämställdhetscertifiera sin sponsring

Länsförsäkringar Östgöta har som första företag i länet valt att bli en FairPayer. Ett initiativ som jämställer företagets egen sponsring och är ett tydligt ställningstagande för att alla, oavsett kön, ska ha samma möjligheter att idrotta. Att män och kvinnor idrottar under helt olika ekonomiska förutsättningar måste tas på allvar, även av näringslivet.

FairPay1 jun032019 3911
Foto: Peter Jigerström

Stiftelsen FairPay arbetar för ökad jämställdhet inom idrott med fokus på ekonomi och sponsring, något de flesta svenska idrottsföreningar är mer eller mindre beroende av. Enligt Fairpay får idag idrottande män i Sverige cirka 2, 9 miljarder kronor mer än kvinnor, i totala sponsorpengar. Det innebär att runt 80 procent av den totala sponsringen går till män, trots att nästan exakt lika många kvinnor som män idrottar. Något man som FairPayer aktivt jobbar för att ändra på.

- Det är orimligt att fördelningen av sponsring är så skev. Det bottnar i strukturer som vi, genom mer jämställd sponsring, vill vara med att synliggöra och förändra. Vi hoppas att fler företag i länet hakar på, säger Stefan Nyrinder, vd för Länsförsäkringar Östgöta.

Länsförsäkringar en viktig ambassadör
Isabelle Widmark, ordförande i FairPay, menar att det handlar mycket om att komma åt de normer och attityder som ligger till grund för beslut som fattas.

- Genom att koppla genusperspektivet till faktiska ekonomiska investeringar ser vi problemet. Att Länsförsäkringar Östgöta nu blir FairPay certifierade visar att de vill bidra till ekonomisk förändring på riktigt, det är inte bara snack utan verkstad, säger Isabelle Widmark.

Prioriterad hållbarhetsfråga
Länsförsäkringar Östgöta har jobbat länge med jämställd sponsring och att gå in som Fairpayer på bronsnivå känns som ett naturligt nästa steg, ambitionen är att nå högsta nivå ”grön” inom tre år. Jämställd sponsring är en hållbarhetsfråga, lika mycket som en rättighetshetsfråga. Frågor som ligger Länsförsäkringar Östgöta varmt om hjärtat.

- Vi jobbar för att bidra till alla människors trygghet och möjligheter. Sponsring är en del av vårt samhällsengagemang och vi måste bli bättre på fördelningen. Trots att vi redan prioriterar jämställd sponsring ser vi i vår egen statistik att vi fortfarande ger mer pengar till killar än till tjejer, det måste vi göra något åt, betonar Stefan Nyrinder.

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

Se alla pressmeddelanden