Driftig ölänning vinnare av Ung Växtkraft 2018

Med priset Ung Växtkraft vill vi på Länsförsäkringar Kalmar län stötta och uppmuntra unga entreprenörer på landsbygden att driva företag och hålla landsbygden levande. I år går priset till ölänningen Niklas Petersson från Ventlinge.

29-årige Niklas Petersson från Ventlinge på sydöstra Öland, är en ung och drivande lantbrukare med många järn i elden. I dag driver han sin föräldragård och arrenderar granngården för att odla bland annat bönor, morötter, lök, potatis, spannmål till avsalu och till familjens populära gårdsbutik.
– Här finns allt från entreprenad till att sälja bönor lokalt. För mig är det naturligt att vara mångsidig. Det har jag nog fått med mig hemifrån, säger Niklas Petersson.

Viktigt att dela på äggen

Med den begränsning av areal som Öland ger så gäller det att vara kreativ för att få verksamheten att gå ihop. Något som Niklas har lyckats med. Den berömda löktavlan och Sveriges första majslabyrint är exempel på attraktioner som lockar tusentals besökare till gården varje år.
– Det gäller att försöka vara lönsam på mycket. Det är alltid något som inte blir som man tänkt sig. Med det man odlar eller att det är en sämre månad i butiken. Då får man försöka ta igen det på något annat. Gärna många korgar med ett ägg i varje i stället för att lägga alla ägg i samma korg.
Priset Ung Växtkraft delas ut av Länsförsäkringar Kalmar läns vd Anna Blom under LRF Sydosts regionstämma som äger rum i Kalmarsalen i morgon onsdag, den 21 mars.

Ring eller mejla mig gärna

Se alla nyheter