Nu måste du hålla händerna i styr när du kör

Enligt Transportstyrelsen sms:ar 56 procent av alla 18–30-åringar när de kör bil och bland alla svenskar är siffran 37 procent. Från och med den 1 februari är det inte längre tillåtet att hålla mobilen i handen när du kör.

Om du tittar bort från vägen i två sekunder i 90 km/h hinner bilen rulla 50 meter. På den tiden hinner mycket hända i trafiken, utan att du som bilförare har en chans att reagera eller agera. En genomsnittlig reaktionstid är en sekund, det vill säga även om du har full uppmärksamhet i trafiken rullar bilen 25 meter innan du ens fått foten på bromsen vid en hastighet på 90 km/h.

– Den nya lagstiftningen har ett högt signalvärde. Det är inte längre okej att inte ha full uppmärksamhet på trafiken vilket är jättebra. Och jag är övertygad om att det leder till färre trafikolyckor också, säger Maria Wedin, trafikskadeexpert på Länsförsäkringar.

Alltför många olyckor i trafiken beror på att bilförarna använder mobilen eller annan utrustning samtidigt som de kör. Transportstyrelsens siffror stärker det som redan syns i försäkringsstatistiken för trafik- och vagnskador på bilar.

– Risken att köra på en cyklist eller fotgängare ökar betydligt. Det är förstås bättre att vara uppmärksam och förutse faror innan de uppstår, säger Maria Wedin.

– Så stäng av ljudet och lägg undan mobilen medan du kör så du inte frestas att titta på den när du får meddelande eller samtal. Ta det lugnt i trafiken och håll händerna på ratten, uppmanar Maria Wedin.

Nu är det sportlovstider och då ökar trafiken på våra vägar – ta det extra försiktigt några veckor framöver.

Planera din körning

  • Lägg in pauser för att ringa och skicka meddelanden.
  • Ställ in gps:en innan du börjar köra.
  • Stäng av ljudet eller använd mobilens Stör ej-läge så att du inte känner att du behöver svara när du kör.

Fler råd för mobiltelefon och bilkörning hittar du här

Se alla nyheter