Linnéa Claeson pratar om våldet fredag 6 maj

Kampanjen Vi måste prata om våldet lanserades under hösten 2021. Den är ett samarbete mellan Umebrå, Midgårdsskolan, Polisen i Umeå, fritidsgårdar, Kvinno- och tjejjouren och Länsförsäkringar Västerbotten. Efter ett stort gensvar, både lokalt och nationellt, går kampanjen igen i en utökad version under maj och delar av juni. Nu kommer också Linnéa Claeson hit och pratar om våldet.

PRESS linneaclaeson foto julia lonnborg 37725
Foto: Julia Lönnborg

Umebrå vill med kampanjen öka kunskapen och medvetenheten hos unga och vuxna, att våga se och säga ifrån vid våld och veta var stöd och hjälp finns.

Studio400 6 maj

Fredagen 6 maj flyttar kampanjen in i Studio400. Där kommer Centrum mot våld, Ungdomshälsan, Kvinno- och tjejjouren finnas tillgängliga för samtal om hur det går att få hjälp och hur vi kan hjälpa de i vår närhet som vi misstänker kan vara utsatta eller utsätter andra för våld eller kränkande behandling i en relation.

Linnéa Claeson stöttar kampanjen

Många har försökt tysta henne genom hot och hat. Trots det är hon fast besluten att inte backa en enda millimeter! Klockan 15.00 på fredag, 6 maj, talar Linnéa Claeson på Rådhustorget vid Studio400.

”Jag kommer aldrig att kompromissa i min kamp för flickor och kvinnor och mot det våld som de utsätts för. Min övertygelse är att vi är fler i samhället som vill skapa en värld som är tryggare och friare – för alla! Tillsammans är vi förändringen!”

Linnéa Claeson är juristen och aktivisten som lagt straffar i en VM-final och talat i EU-kommissionen. Hon har bland annat belönats med Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter, Årets jurist, Årets talare - hederspris och Begriplighetspriset.

Samarbete – en förutsättning

För Länsförsäkringar Västerbotten är trygghet en hjärtefråga och företaget har starkt bidragit till att kampanjen utvecklats.

”För oss är samverkan för en tryggare framtid också vår vision; Tillsammans skapar vi en trygg framtid i Västerbotten. Just brottsförebyggande och trygghetsskapande är områden där samverkan får störst effekt” säger Ewa Renkonen, skadeförebyggare, Länsförsäkringar Västerbotten.

Kampanjen är resultatet av ett samarbete mellan Umeå kommun, Länsförsäkringar Västerbotten och lokalpolisen i Umeå, men också lokala organisationer och verksamheter så som fritidsgårdar, Centrum mot våld, Ungdomarhälsan och Kvinno- och tjejjouren.

”Att sätta fokus på frågan för att motverka killars våld mot tjejer, är en förutsättning för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra” säger Mats Bäckström, kommunpolis, Umeå.

Länkar

Kampanjwebb: umea.se/vimasteprata   

Unga relationer: ungarelationer.se  

Killar: killar.se  

Länsförsäkringar Västerbotten: Vårt samhällsengagemang

Polisen i Umeå: polisen.se  

Umebrå, Umeå kommun: umea.se/umebra  


För mer information, kontakta:

Ewa Renkonen, skadeförebyggare
Länsförsäkringar Västerbotten
090-10 92 78, ewa.renkonen@LFvasterbotten.se 

Ulrika Granskog, processledare Umebrå
Umeå kommun
090-16 17 12, ulrika.granskog@umea.se

Mats Bäckström, kommunpolis
Polisen i Umeå
070-689 28 18, mats.backstrom@polisen.se  

Vårt samhällsengagemang tar sin utgångspunkt i att vi som lokalt företag kan skapa värden för såväl samarbetspartners som för samhället i stort. Det ger oss möjlighet att bidra till ett tryggare Västerbotten, en bättre plats att leva, bo och arbeta på. För oss innebär samhällsengagemanget att vi återinvesterar i ett tryggare Västerbotten.

Se alla pressmeddelanden