Så undviker du olyckorna i vinter

Under vintern tillbringar många mycket tid utomhus. I vardagen fortsätter en del att cykelpendla - trots is och snö. Och på lediga stunder tar vi bilen för att hälsa på släkt och vänner. På sportlovet kulminerar aktiviteterna med antingen skidsemester i fjällen eller varför inte långa pulkaåk i backen på hemmaplan?

Gemensamt för både friluftsliv och transporter så här års är att det är viktigt att tänka på säkerheten. Därför kommer vi i den här artikeln ge några tips på hur du bäst undviker olyckor under den kalla säsongen - och vad du gör om olyckan ändå är framme.

Undvik olyckor under skidsemestern

Ska du på skidsemester i fjällen är det först och främst viktigt att använda en godkänd hjälm när du åker skidor. Skidhjälmar som tillhandahålls av skiduthyrningar kan vara utslitna och ovarsamt hanterade, så det är bäst att använda egen hjälm om du har en.

Även om ljuset är på väg tillbaka, så kan det fortfarande vara mörkt ute om du reser norrut. Glöm då inte att använda reflexer då det snabbt kan bli mörkt på eftermiddagarna.

Teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring

En hemförsäkring täcker mycket, men inte om du skulle råka ut för sjukdom eller ett olycksfall. Oavsett om du är på skidsemester i fjällen eller råkar halka på promenaden runt kvarteret är det därför viktigt att ha en olycksfalls- och sjukförsäkring.

Om olyckan är framme kan du ha rätt till ersättning för eventuella sjukhusvistelse, tandskador eller bestående ärr om olyckan skulle vara framme.

Ovan exempel är vanliga skador som du täcks av genom Länsförsäkringar Jönköpings sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Att tänka på under bilresan

När det gäller bilresor är det viktigt att ta det lugnt på vägarna. Acceptera att bilresan kan ta längre tid än vad du är van vid, håll avstånd till bilar framför dig och håll hastigheten.

Se dessutom till att ha en snöskyffel, bogserlina och startkablar i bilen, samt varma kläder och något att äta. Även reflexvästar är viktigt att ha tillgängliga i bilen, minst en per passagerare.

Fortsätt cykelpendla även under vintern

Om du tänkt cykelpendla vintertid är det värt att investera i bra dubbdäck. Dubbdäck både på fram- och bakdäck är det bästa alternativet, men om du bara vill använda ett dubbdäck är det bäst att sätta det framtill på cykeln. Läs vårt test av dubbdäck för att hitta vilka som passar dig bäst.

Och glöm inte cykelhjälmen...

Genom att följa dessa tips kan du undvika olyckor och ha en säker och rolig tid under både helgerna, på sportlovet och i vardagen i vinter.

Trygghet med vår olycksfalls- & sjukförsäkring

  • Ingen självrisk eller bindningstid
  • Gäller dygnet runt i hela världen
  • En ekonomisk trygghet om du inte längre kan arbeta

Läs mer och teckna idag

 

Se alla nyheter