Här är köket hjärtat

För Örserumsbrunn Gestgifveri & konferens är det viktigt att ge varje gäst en personlig upplevelse. Vägen dit går genom mat och dryck från det egna bryggeriet – och genom omtanken från de anställda.

Finalist i Årets matentreprenör 2022: Örserumsbrunn Gestgifveri & konferens. Här arbetar köksmästare Lovisa Alstermark och ägarna Henrik och Maria Måhlberg som ett team.

Ägarna Henrik och Maria Måhlberg är gifta. För flera år sedan träffade Maria deras nuvarande köksmästare Lovisa Alstermark, som hon lockade in i hotellsvängen och som idag kallar paret för ”familj”. Så mycket tid tillbringar de tillsammans på Örserums Gestgifveri och konferens.

Här utgår allting ifrån maten.

— Vi satsar extremt mycket på köket. Maten är superviktig, levererar vi inte bra mat är vi ingenting. Den är kärnan i vår verksamhet, säger Henrik Måhlberg.

Följ med in i köket på Örserumsbrunn i klippet här!

Köpläge

2017 arrenderade han och Maria både intilliggande Smålandsgården och det som då kallades Örensbaden, och drev dem som en enda enhet. Efter ett par år kändes dock de drygt 70 rummen som för mycket, så i september 2019 köpte de loss de gula byggnaderna – och döpte om dem.

— Vi kände båda att det var dags att göra något tillsammans – innan vi var för gamla, konstaterar de två branschrävarna och skrattar.

Två källor

Anläggningen ligger naturskönt med en egen brunnspark på baksidan, storslagen utsikt mot sjön Ören och egen strand.

Läget kallar de ”outstanding”.

— Det är mycket historia här också. Det triggade igång oss, säger Henrik.

Under mitten av 1800-talet hittades två olika källor på området. Originella då de låg så nära varandra men med olika vattenkvalitet, ena järnrik och andra kalkrik. På platsen byggde man upp salonger och utvecklade restaurangverksamhet.

— Mot slutet av 1800-talet fanns här en av Sveriges modernaste hotellanläggningar – i lilla Örserum, säger Henrik.

Fram till början av 1900-talet kom kontinuerligt ”rika damer och herrar från Östermalm hit på somrarna, drack vatten och promenerade”, berättar Maria.

Brunnarna är fortfarande kvar och paret har planer på att ”göra något” med vattnet, men ett rigoröst kontrollsystem i kombinationen med pandemieffekt på antalet personal har satt det på paus.

Eget bryggeri

Just nu är de mitt i en högsäsong och hinner knappt sitta ner för en intervju. Mängder med födelsedagar, släktträffar och bröllop ska plötsligen arrangeras samtidigt.

För att sätta sin egen prägel när de tog över har Maria och Henrik satsat på köket men också på att göra stället ”mysigare”.

— Vi har renoverat en hel del. Gjort det murrigare. Rum med olika teman, engelsk stil i baren, säger Henrik.

Målet är att vara så personliga som möjligt.

— Vi vill att man ska känna sig omhändertagen. Vara här med oss. Håller du dig bara på rummet och sen checkar ut får du egentligen inte den känslan vi vill förmedla, säger Maria.

Helt unika blir de tack vare det egna bryggeriet, Brunnbryggeri Gränna, som för tillfället tillhandahåller sex sorters öl.

— Intresset för öl är jättestort. Vi får många gäster som både bor och äter här tack vare det. Man kan ju bara köpa den ölen här, säger Henrik.

De håller redan nu många ölprovningar och fler väntar i höst.

öl_fix.jpg

Klassiskt med tvist

Att kombinera rätt dryck med maten, skapad av närproducerade, ekologiska produkter, är gästgiveriets signum. Och deras sommelier Alexandra är ”otroligt duktig” på att läsa kunderna, berättar Maria Måhlberg.

För köksmästare Lovisa Alstermark handlar det om att bestämma sig.

—Vi ger oss inte förrän vi har en fullträff med mat och dryck i kombination. Det är himla härligt, säger Lovisa.

Utbudet på menyn beskriver hon som klassiskt men med en tvist – utan att krångla till saker i onödan.

— Har man bra råvaror från början behöver man inte krångla till det. Sedan är det kul att vara lite ”underdog”. Ibland när man kommer till ett gästgiveri kanske man inte räknar med den finess på mat som vi har? Vi har även en pubmeny så man kan få något gott till sin öl. Vi kan tillgodose många olika behov, säger Lovisa.

En jord

Utöver ett övergripande beslut om att arbeta palmoljefritt och palmsockerfritt fokuserar köket på att minimera svinn och att använda frukt och grönsaker i säsong.

 Utan att tumma på kvaliteten.

— Sen är det knivigt med så klart, vissa tider på året är ju allt brunt, säger Lovisa och ler.

Ravelsmarks gård är ett bra exempel på en producent som levererar just med kvalitet, menar hon. Liksom Björkenäs utanför Nässjö, varifrån de köper eldost, Hyltbrings ägg och så Brostorps gård, varifrån de tagit två ”grymma” ostar till sin meny.

— Det är viktigt för mig att arbeta hållbart för vi har en jord att ta hand om. Och varför gå över ån efter vatten när det finns så bra producenter nära?

miljö örserumsbrunn webjpg.jpg

Örserumsbrunn ligger vackert vid sjön Ören, med egen strand för gästerna.

Årets matentreprenör 2022

Örserumsbrunn Gestgivferi & konferens en av tre finalister i årets omgång av Årets matentreprenör 2022. Vem som tar hem titeln avslöjas på Landsbygdens sommarmöte på Adelövs gård, lördag 27 augusti.

Läs mer om kriterierna, juryn och tidigare pristagare här

Se alla nyheter