Så kan du spara hundralappar på bilförsäkringen

Varje år drabbas tusentals bilägare i Jönköpings län av skador på sina bilar. Det kan vara så att man tankar fel, att man skadar bilen på en parkeringsplats eller att man kolliderar med en annan bil. Det finns dock saker du som bilägare kan tänka på för att undvika onödiga kostnader när du tecknar bilförsäkring.

Mattias Edvardsson vid sin bil.
Håll koll på vad som ingår i försäkringen säger Mattias Edvardsson.

– Det allra viktigaste är att man har koll på vad som ingår i försäkringen, säger Mattias Edvardsson som är motortekniker hos Länsförsäkringar Jönköping.

Det dröjer inte många dagar innan det första brevet dimper ner i brevlådan efter att du köpt en ny bil. Det är till exempel erbjudanden om att få hjälp om bilen skulle stanna och behöver bärgning eller om du tappar bort din bilnyckel. Erbjudandena kan vara många och inte sällan skickade från företag man aldrig hört talas om innan.

– Det är vanligt att man får dessa brev och det är lätt att bli lockad att teckna skydd utöver sin befintliga bilförsäkring. Risken är att man då blir dubbelförsäkrad, för de flesta av sakerna som man nu får erbjudande om ingår redan i skyddet som du har i din ordinarie bilförsäkring. Både bilbärgning och nyckelförlust ingår till exempel i en halvförsäkring hos oss, säger Mattias Edvardsson på Länsförsäkringar.

Externa erbjudanden kostar ofta bara några hundralappar varje år, men om man har koll på vad som ingår i den ordinarie försäkringen kan man ofta välja att bortse från dessa och vara trygg i att man har ett fullgott skydd ändå.

– Det allra viktigaste är att man har koll på vad som ingår i försäkringen. Inser man till exempel att det skulle ställa till det om bilen hamnade på verkstad några dagar och vill ha extra skydd som hjälper till med hyrbil, så kan man teckna tillägg för detta hos oss på Länsförsäkringar. På så sätt samlar man allt kring bilförsäkringen på ett och samma ställe.

Mattias Edvardsson har daglig kontakt med bilägare som har funderingar om hur just deras försäkring fungerar och vad som egentligen ingår.

– Den vanligaste typen av ärenden som vi får in handlar om hyrbil och bärgning. Det är frågor om man har rätt till hyrbil om något skulle hända och vad man ska göra om bilen inte startar. Bärgning ingår i halvförsäkringen som de allra flesta har, och hyrbil ingår om du tecknar tillägget MER.

När man ska teckna bilförsäkring finns det dessutom andra saker man missar som man bör hålla koll på om man vill få ut så mycket som möjligt av försäkringen.

– Sätt dig in i vad du betalar för, teckna rätt körsträcka och jämför olika bolag. Många ringer in och är till exempel inte medvetna om att försäkringen hjälper till med maskinskada upp till det att bilen är åtta år eller har gått 12 000 mil. Läs på vad du betalar för och använd försäkringen när du får möjlighet till det.

Sen finns det en annan del som många bilägare också missar när de tecknar bilförsäkring, nämligen delen om vilka verkstäder försäkringsbolaget samarbetar med.

– Det är viktigt att kolla att försäkringsbolaget har ett brett utbud av verkstäder och lokala leverantörer som man kan vända sig till vid en skada. Det gör att handläggningen blir snabbare och mer personlig. Vi på Länsförsäkringar har till exempel skadehantering lokalt i länet, vilket gör att vår kontakt med verkstäderna blir personlig. Det ger både oss och verkstäderna möjlighet att lösa våra kunders problem på bästa sätt, avslutar Mattias Edvardsson.

Läs mer om bilförsäkring här

Se alla nyheter