Höga kostnader för stenskottsskador i Jönköpings län

Kostnaderna för stenskottskador blir allt högre. Förra året betalade Länsförsäkringar Jönköping ut 28,4 miljoner kronor i ersättning till sina kunder för lagning och byte av framrutor. För länsförsäkringsgruppen som helhet var motsvarande summa 452 miljoner kronor.

Foto på händer på ratten in ifrån bilkupén.
Kostanderna för stenskottsskador ökar.

5398 rutbyten och 2 740 reparationer. Så ser facit ut för Länsförsäkringar Jönköping förra året, som försäkrar cirka hälften av alla personbilar i länet. Kostnader som ytterst drabbar försäkringskunderna.

– I genomsnitt kostar en glasskada 5000 kronor om rutan byts och 450 kronor om den repareras, säger skadeförebyggare Jonas Ander. Därför vill vi förstås att rutan repareras när det är möjligt.

Orsakerna till de höga skadekostnaderna är flera. Bland annat har rutorna blivit dyrare att byta ut. De har också blivit tunnare för att spara vikt. Men även det vassa grus som används vid halkbekämpning spelar roll. Kostnaderna mellan bilmärken varierar också kraftigt. Att byta framruta på en Tesla kostar till exempel 2,7 gånger mer än på en Skoda.

Det går att minimera risken för stenskott

Att få stenskott på vindrutan har ofta med otur att göra, men också med körsättet.

– Alla kan drabbas av stenskott, särskilt på våren med smågrus på vägarna, säger Jonas Ander. Du kan själv minska risken att drabbas genom att hålla avståndet till bilen framför. Om oturen ändå är framme kan du minska skadekostnaden genom att använda ett stenskottsplåster så att inte smuts kommer in i skadan och förvärrar sprickan. Ju snabbare du tar dig till bilglasmästaren, desto större är chansen att stenskottet går att reparera. Annars finns risk att vindrutan spricker.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Tips för att slippa stenskott:

  • Håll avstånd till framförvarande bil.
  • Var extra försiktig när grus ligger på asfalten, särskilt på våren.
  • Vid möte på grusiga vägar, sänk farten.
  • Var uppmärksam på vägskyltar med varning för stenskott.
  • Ta hänsyn till dina medtrafikanter, montera stänkskydd.

Läs mer om stenskottsskador

Se alla nyheter