Kabecupen ska forma framtidens förebilder

En gång per år arrangerar Tenhults IF Kabecupen, en avgiftsfri fotbollsturnering för barn mellan sju och nio år. Vid årets upplaga av turneringen låg mycket fokus på att lyfta goda föredömen och fokusera på fair play. Det gjordes genom konceptet ”Grönt kort” som är ett samarbete mellan Länsförsäkringar Jönköping och Tenhults IF. – Vi tror det är viktigt inom lagidrotten generellt att lyfta goda föredömen, säger Mattias Fejes, ordförande i Tenhults IF.

Konceptet ”Grönt kort” går kortfattat ut på att ledarna i varje enskilt lag får dela ut ett fysiskt grönt kort till en spelare i motståndarlaget efter varje match. Kortet ska gå till den spelare som ledarna anser har varit det bästa föredömet sett till fair play under matchens gång.

– Det togs emot väldigt bra. Många tyckte det var bra att kunna lyfta just goda föredömen. Det var första gången vi provat detta i så låg ålder, så det finns såklart saker vi kan ta med oss till nästa år för att göra det ännu bättre, säger Mattias Fejes.

Varje enskilt grönt kort är sedan en biljett i samband med en utlottning, där ungdomarna kan vinna fina priser. På så sätt får man förhoppningsvis ungdomarna att försöka agera som föredömen för att få vara med i utlottningen. Tanken är att det här konceptet ska fortsätta även i samband med nästa års upplaga av cupen.

– Jag tror det är väldigt viktigt. Många gånger fostras barnen i omgivningens tankar och föräldrarnas syn på idrotten. Det gör att det betyder mycket att vi inom idrotten lyfter fram vår värdegrund och hur vi ser på hur vi ska vara mot varandra. Med andra ord är det viktigt med en likvärdighet då alla barn har olika förutsättningar.

Förhoppningen är att konceptet ska finslipas och utvecklas till framtida års upplagor. – Jag tycker konceptet är väldigt bra. Dessutom kommer det bli ännu bättre framöver när vi sett över vissa delar av det, avslutar Mattias Fejes.