Vilka regler gäller egentligen för elcyklar?

Antalet elcyklar som säljs i Sverige ökar ständigt och i dag beräknas mer än var femte cykel vara en elcykel. Det finns dock flera saker man som cykelägare bör tänka på när det kommer till försäkringar.

För tio år sedan var elcyklar ett relativt okänt fenomen i de svenska hemmen. Det var de vanliga cyklarna man skulle ha. Det var de vanliga cyklarna som det gjordes reklam för på tv.

Tio år senare är verkligheten en helt annan. Nästan var femte cykel som såldes 2018 var en elcykel, enligt Cykelbranschen. Den siffran tros ha ökat under 2019 och elcyklar är i dag ett vanligt inslag på de svenska vägarna.

Det finns dock regler som gäller för elcyklar som man kanske inte riktigt har koll på.

– En cykel får ha max 250 watt på sitt batteri och gå i högst 25 kilometer i timmen om hemförsäkringen ska gälla, säger Sophie Andersson som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar Jönköping. 

Bra att känna till är att den så kallade allriskförsäkringen, som ibland kallas för drulleförsäkring, som ingår i hemförsäkringen gör undantag för cykel om du till exempel transporterar cykeln bak på bilen och den trillar av. För väldigt dyra cyklar går det att teckna en speciell tilläggsförsäkring för att skydda mot till exempel stöld.

Speciella regler gäller även för lekfordon och andra elfordon som inte är cyklar, till exempel sparkcyklar och segways.

Kolla in tabellen för att se vad som gäller för elcyklar och andra elfordon.