Hela samhället chockades när unik matta stals från kyrkan

I juli 2019 gjordes en chockerande upptäckt i Lommaryds kyrka. Ett föremål som är ovärderligt för församlingens medlemmar, en matta av märket Märta Måås-Fjetterström, hade nämligen försvunnit spårlöst. Flera personer satte sig in i fallet och några veckor senare var mattan återfunnen.

Mattan av märket Märta Måås-Fjetterström stals från Lommaryds kyrka.

När man åker in i det lilla småländska samhället Lommaryd i Aneby kommun möts man nästan omgående av en otrolig syn. Bland husen och de röda ladugårdarna sticker en imponerande stenkyrka ut. Kyrkan byggdes i slutet av 1800-talet och nästan hela orten kretsar kring församlingen.

Kyrkan omges av gravstenar och på andra sidan vägen ligger den lilla ortens förskola. Direkt när man tar det första klivet in i kyrkan slås man av höjden i kyrkan, den ståtliga orgeln och en viss blå matta framför altaret.

Det var den här mattan av märket Märta Måås-Fjetterström som köptes in av kvinnorna i syföreningen någon gång i mitten av 50-talet. Mattan komponerades av Barbro Nilsson och heter Snäckorna. Dess blåa färg med de små detaljerna har kunnat avnjutas av alla som haft vägarna förbi den lilla orten i över 60 års tid. Men i somras hände något som chockade hela församlingen. Mattan försvann spårlöst.

– Det var en chock för hela församlingen, vi kunde inte tro det. Jag vet hur mycket den betyder för vår församling och så var den plötsligt borta, säger Anita Walfridsson som är ordförande i Lommaryds församling.

Under sommaren brukar kyrkan vara öppen för allmänheten. I samband med Lommaryds marknad i slutet av juli gjordes upptäckten att mattan inte längre låg framför altaret som den brukade.

– Vi började först leta efter den runtom i kyrkan. Vi trodde kanske att någon sommarjobbare hade rullat ihop den och lagt undan det. Det händer ibland att vi plockar bort den så vi trodde först inte att den var borta utan att någon hade lagt undan den, säger kyrkoherden Peter Andreasson.

Efter ett tag insåg både Peter och Anita att mattan var borta och att någon troligtvis stulit den.

– Vi brukar ha en plastmatta under mattan så att den inte slits så mycket underifrån. Den plastmattan hittade vi prydligt hopvikt i ett förråd i kyrkan. Det var riktigt fräckt gjort, fortsätter Anita.

Hela församlingen slöt upp och var i chock efter att den ovärderliga mattan plötsligt försvunnit utan att någon märkt det.

– Ingen kunde tro att det var sant. Mattan har funnits här så länge och betyder oerhört mycket för alla medlemmar. Det är deras matta trots allt.

Polisen kontaktades och så även Länsförsäkringar Jönköping där Mats Harbäck jobbar som utredare.

– Jag fick ett meddelande från en kollega här om att en matta som vi har försäkrat har stulits från kyrkan. Det första jag gjorde, medan mattan fortfarande var het, var att jag kontaktade Larmtjänst och berättade det jag visste om mattan, säger Mats Harbäck som även skickade vidare bilder på den aktuella mattan till Larmtjänst.

Larmtjänst, som är en branschgemensam organisation kopplad till försäkringsbranschen, letar reda på stulna objekt med hjälp av myndigheter och andra organisationer. I det här fallet kontaktade de polisen, tullen och auktionsfirmor runtom i landet för att be dem hålla ögonen öppna

– Det är viktigt att informationen kommer till Larmtjänst fort, för annars kan föremålet kanske smugglas ut ur landet, säger Mats Harbäck.

Några veckor efter att Mats först varit i kontakt med Larmtjänst så får han ett meddelande om att en matta som liknar den försvunna kommit in till en auktionsfirma i Stockholm. Och mycket riktigt så var det mattan Snäckorna från Lommaryds kyrka som en man i 40-årsåldern hade försökt lämna in på auktionsfirman.

Mannen erkände stölden och dömdes även senare för att ha stulit mattan.

– Vi firade med tårta när vi fick beskedet. Våra böner hade blivit besvarade, för vi bad för att mattan skulle hittas, berättar Peter Andreasson.

– Vi bad även för tjuven. Vem vet vad som format hans liv och vad som ligger bakom att han gör något sådant här, så för oss var det viktigt att be för honom också, fortsätter kyrkoherden.

Nu ligger mattan återigen framför altaret i den imponerande kyrkan och glädjen över att den är tillbaka går knappast att ta miste på.

– Vi vet hur mycket möda som ligger bakom att mattan hamnade i vår kyrka. Vi visste att det inte var säkert att den skulle komma tillbaka, men när vi väl fick beskedet så var det en oerhörd lättnad, säger Anita Walfridsson.

Trots att kyrkan försöker ha öppet så mycket som möjligt för allmänheten så har rutinerna ändrats så att något liknande inte ska ske igen.

– Under hela processen har vi haft väldigt bra kontakt med polisen och med Länsförsäkringar Jönköping. Jag är imponerad och nöjd med arbetet som alla gjort för att mattan ska komma tillbaka. Nu har vi bland annat bestämt att vi ska plocka bort vissa objekt under vissa delar av året när det inte är lika mycket rörelse runt kyrkan, avslutar Peter Andreasson.