Hemligheten bakom HV:s succé

Att HV71 Dam varit den stora dominanten i svensk ishockey de senaste månaderna är knappast någon överdrift. Segrarna har radats upp och laget har gått från klarhet till klarhet. Men vad är hemligheten bakom succén?

HV:s damer dominant i grundserien.

HV71 har länge förknippats med föreningens framgångsrika herrlag. Förebilder och storstjärnor som Johan Davidsson, David Petrasek, Esa Keskinen och Stefan Liv har alla burit den blågula loggan. Flera tusen personer kämpar om att få biljetter till herrlagets matcher när det vankas slutspel, och Södra Vätterbygden förvandlas till en galen ishockeystad.

Samtidigt som spelarna i herrlaget lever på ishockeyn och spelar vecka ut och vecka in framför tusentals supportrar, så är verkligheten en annan för spelarna i damlaget. Där är det betydligt lägre löner, publiksnittet ligger på några hundra åskådare och sponsorerna är betydligt färre.

Trots att kontrasterna är enorma mellan föreningens båda seniorlag så har damlaget lyckats flytta fram positionerna inom svensk damhockey rejält under säsongen. Segrarna har avlöst varandra och laget har dominerat totalt i grundserien.

– Det är en bra känsla. Det jag är mest imponerad av är att tjejerna vi har, de blir inte bekväma. Det känns inte som att vi underskattar något motstånd. De har gjort det otroligt bra. Det är bra karaktär i laget, säger Peter Ekelund som är general manager i HV71.

Truppen består av en blandning av nordamerikanska, finska, österrikiska, schweiziska, spanska och svenska spelare. Antalet spelare som kommer från de egna leden är inte alls många och det är något som Peter Ekelund hoppas ska ändras i framtiden.

– Vi vill gå i bräschen för damverksamhet. Årskullarna för tjejer är fortfarande ganska små, men när kullarna blir större så kan vi ta nästa kliv. Vi jobbar bland annat hela tiden med att få in fler tjejer i hockeyskolan. Det finns dock stora utmaningar. Bland annat finns det inga serier för yngre tjejer, istället är det poolspel som gäller för dem, berättar Peter Ekelund.

På Länsförsäkringar Jönköping är jämställd idrott en faktor som spelar stor roll när vi väljer vilka föreningar vi ska sponsra. När det kommer till HV71 syns vi enbart på damlagets dräkter och inte herrlagets, även om vi är med och sponsrar både verksamheterna. Enligt Peter Ekelund så är Länsförsäkringar Jönköping långt ifrån ensamma om att synas enbart ihop med damlaget.

– Det finns flera företag som enbart syns med damlaget. Jag tror det handlar om jämställdhet, många vill vara med och skapa förutsättningar för tjejer. Om vi som stor förening då inte vågar satsa på damhockeyn, vilka ska då göra det? Det är en del av oss att gå i bräschen och satsa på tjejerna, för det är något vi tror på.

Bland företagen som sponsrar föreningen i stort är det en enorm lokal förankring, och det är en viktig faktor till att det gått så pass bra för HV de senaste åren.

– Vi har tidigare haft många svåra år, framförallt på herrsidan, där sponsorerna ställt upp och hjälpt oss vända på tåget. Våra lokala sponsorer har verkligen en stor del i att det går så pass bra för föreningen, avslutar Peter Ekelund.