Hur kommer framtidens bostadsmarknad se ut?

De senaste 20 åren har bostadsmarknaden i Jönköpings län vuxit så att det knakat. Kvadratmeterpriset har mångdubblats och antalet försäljningar har blivit allt fler. Frågan är om marknaden kommer fortsätta att växa eller hur den kommer se ut framöver. För att få svar på detta kollade vi med våra alldeles egna experter på den lokala marknaden här i Jönköping; fastighetsmäklarna Tina Högstedt och Martin Funck.

– Att svenskarnas löner ökat kraftigt, i kombination med historiskt låga räntor och en växande bostadsbrist, har bidragit till stora prisökningar sedan millennieskiftet, säger Tina Högstedt, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Jönköping.

Bara det senaste året har bostadsrättspriserna i Jönköpings län stigit med 10,1 procent och villapriserna stigit med 8,1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Det är tredje mest i landet.

– Om man för 20 år sedan hade vetat hur det skulle se ut i dag så hade man givetvis kunnat tjäna sig en rejäl hacka på marknaden, vilket många också gjorde, säger Martin Funck, även han fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Jönköping.

Båda två ser även positivt på framtiden, och tror att priserna kommer stadigt fortsätta uppåt. Exakt hur marknaden kommer se ut och utvecklas är svårt att sia om, men tendenser tyder på att vi kommer bli allt rörligare och flytta oftare i framtiden.

-Vi ser att människor idag är mer benägna att anta utmaningar och man väljer att följa sin dröm. Det gör att man flyttar och anpassar sitt boende för att genomföra den här utmaningen, istället för att som förr; ta jobb i närheten av där du bor, menar Tina.

– Det är definitivt en positiv utveckling vi har framför oss. Även om det är fortsatt svårt för unga att ta sig in på marknaden med dagens finansiella krav så ser vi att människor vågar ta klivet på ett enklare sätt. Om man förr bytte bostad vart tionde år så är det betydligt oftare nu. Och vi tror att det kommer bli vanligare och vanligare allt eftersom, säger Martin.

- En rörligare marknad skapar oftast mer intresse och därav högre priser. Att Jönköping dessutom är helt fantastisk att bo i, försämrar ju inte läget. Jag bor själv i centrala Jönköping med tre barn, vi älskar att följa HV71 vintertid och bada i Vättern på sommaren, avslutar Tina.

Funderar du på att sälja din bostad eller är lite nyfiken på vad den kan vara värd? Kontakta gärna Tina, Martin eller någon av de andra mäklarna på våra kontor runt om i länet.

Tre tips för ett högre slutpris

 

  1. Sälj först.

    Var inte rädd att sälja innan du hittat nytt boende. På så sätt kan du vara mer kräsen med slutbudet, än om du köpt något och MÅSTE sälja.

  2. Förbered dig.

    Om du är lite försiktig och hellre väntar tills du köpt nytt, förbered då din försäljning med bilder och text. Då slipper du stressa in allt samma vecka för att hinna med så mycket som möjligt på kort tid. Ju bättre förberedd du är – desto bättre blir slutresultatet.

  3. Passa på att sälja när få andra gör det.

    Traditionellt sett är exempelvis mitt i sommaren lågsäsong på villamarknaden, med få lediga hus till salu. Samtidigt har semester-spekulanterna mer tid att spendera på en visning men få bostäder att välja bland. Det kan leda till att just ditt hus blir hett eftertraktat.