Från varsel till succé – paret Bosnjak siktar mot nya höjder

När finanskrisen svepte in över hela världen för över tio år sedan så var Belmir och Sanda Bosnjak två av personerna som drabbades. Istället för att älta det som hade hänt valde de att ta tillfället i akt och göra något helt annat.

"– Vi blir lite som en familj där gemenskapen är något av det viktigaste vi har."

I ett industriområde i utkanterna av Tranås finns en relativt nybyggd byggnad där det med stora bokstäver står Full Fart AB. Så fort man går in möts man av en liten hund som kommer springades mot en och ett leende från Sanda Bosnjak som står i receptionen. Det är här hon och hennes man Belmir valt att bygga nya lokaler för sitt företag Full Fart.

I ett konferensrum längst in i den fräscha byggnaden sitter Belmir med parets två månader gamla dotter i en barnvagn bredvid. På andra sidan det stora konferensrummet sitter vd:n Per Karlsson.

– Det är nog det här som gjort att det gått så bra för oss, att alla som jobbar här är engagerade i verksamheten. Alla vill åt samma håll och alla bryr sig, säger Sanda Bosnjak när hon kommer in i konferensrummet.

– Vi blir lite som en familj där gemenskapen är något av det viktigaste vi har.

I dag har företaget Full Fart AB 85 anställda. De sysslar med uthyrning av personal inom all typ av verksamhet. Det är allt från tillverkningsindustri och städjobb till att röja i trädgårdar och måla hus. Företaget har växt så pass mycket att de för två år sedan valde att bygga helt nya lokaler.

– Vi kände att de lokalerna vi var i innan inte riktigt räckte till, och de lokaler vi tittade på passade inte riktigt oss, så vi valde att bygga helt nya lokaler, berättar Belmir.

Paret Bosnjaks yrkesliv har dock inte alltid varit en framgångssaga. De båda träffades 2008. Något år senare kom finanskrisen och gjorde att både Belmir och Sanda blev av med sina respektive jobb inom tillverkningsindustrin. Där och då såg Belmir möjligheten att förverkliga en dröm han haft ett längre tag.

– Jag har inte velat öppna eget, det har varit Belmirs dröm istället, men såklart valde jag att stötta honom och haka på tåget, säger Sanda.

När paret valde att starta Full Fart 2010 var tanken att de endast skulle hyra ut sig själva. De skulle vara sitt eget bemanningsföretag och jobba där det behövdes.

– Vi hade ingen tanke på att ha anställda. Det var vi som skulle göra jobbet och vara arbetskraften, berättar Sanda.

Efter två år med sig själva som anställda behövde företaget de hyrde ut sig till ytterligare personal. Då dök idén upp om att anställa några fler personer till Full Fart. På det spåret är det.

2017 blev företaget utsedda till Årets Gasellföretag i Jönköpings län av Dagens Industri. Utmärkelsen går till det företag som har lyckats växa mest under en treårsperiod. Mellan 2013 och 2016 växte företagets omsättning med 553 procent och när de fick utmärkelsen hade de drygt 30 anställda.

Företaget har dock inte stannat upp utan siktar på att växa ännu mer de närmaste åren. Samtidigt hoppas de kunna leva upp till pressen som det medför när man vinner utmärkelser.

– Jag hoppas givetvis att vi ska vinna fler priser i framtiden. Vi vill alltid bli bättre och utvecklas. Vi tror på oss själva och det känns som att alla som jobbar hos oss också tror på det vi gör, och det är en stor anledning till att det gått så bra, säger Belmir.

Paret Bosnjak är kunder hos Länsförsäkringar Jönköping och siktar nu på att växa ytterligare de närmaste åren tack vare bland annat sin lokala bank men även stödet från omgivningen.

– Jag hoppas att vi har 250 anställda inom tio år, säger Belmir och vänder sig om till Sanda.

– Jag skulle nog sagt 300, men vi säger 250, inflikar Sanda.

Är det ett realistiskt mål?

– Ja, definitivt. Vi har alla förutsättningar för att växa mer så varför skulle vi inte kunna göra det, avslutar Belmir.