Från kolhög till drömhus

En natt för drygt ett år sedan väcktes Rolf Wernersson av att två poliser bankade på hans ytterdörr. Han fick då beskedet att fritidshuset han hade byggt med sin pappa 40 år tidigare hade brunnit ner till grunden.

Huset brann ner till grunden.

I lilla Havik i Eksjö kommun finns det ett fåtal hus. Det är allt från traditionella röda ladugårdar till äldre trähus. Men där finns även ett helt nybyggt hus som vetter ut mot Skedesjön. Det är Rolf Wernerssons fritidshus som började byggas i augusti månad. Nu har huset blivit nästan exakt så som han drömt att det ska vara.

Samma glädje som finns hos Rolf i dag fanns definitivt inte där för drygt ett år sedan. Då väcktes han av att två poliser mitt i natten bankade på hans dörr i Eksjö där han har sitt permanenta boende.

– Jag hann befara det värsta. Jag har tre barn som är utflyttade och så oerhört många tankar far igenom ens huvud under de sekunderna när man ser poliserna, berättar Rolf.

Poliserna kom med beskedet att fritidshuset som han har i Havik någon mil utanför Eksjö hade brunnit ner till grunden.

– Det var en chock. Jag har byggt huset ihop med min pappa för 40 år sen. Jag kommer aldrig glömma lukten och synen jag möttes av när jag kom ut dit mitt i natten.

Samma hus som han hade åkt ut till flera gånger per år för att finna ro i, hade nu förvandlats till en kolhög.

Dagen efter satt polisens avspärrningstejp runt huset och nästintill allt var borta.

– Huset betydde mycket för mig för att jag hade byggt det ihop med min pappa, men de minnena har jag kvar. Det är nästan de minnena som är det viktigaste och de kan ingen ta ifrån mig.

På plats vid det nedbrunna trähuset fanns även Länsförsäkringar Jönköpings skadereglerare Stefan Löfdahl då Rolfs hus var försäkrat hos Länsförsäkringar Jönköping.

– Jag kommer ihåg att jag hade många tankar i huvudet men när Stefan sa till mig att jag skulle få ett helt nytt hus så släppte mycket. Jag tänkte; är det sant, ska jag få ett helt nytt hus?

Tillsammans kom de överens om att det enklaste var att riva det gamla huset och börja om från grunden. I augusti påbörjades så bygget av Rolfs helt nya fritidshus som han själv fått vara med och påverka hur det skulle se ut.

– Det var en process där jag själv fick vara med och rita huset och bestämma hur det skulle se ut både utvändigt och invändigt.

Några månader senare stod det helt nya huset färdigt. Med ett stort ljusinsläpp, två sovrum, en bastu och fina detaljer, är huset nästan vackrare än vad Rolf hade vågat föreställa sig.

– Jag är jättenöjd. Det har varit en oerhört smidig process och det har gått mycket snabbare och enklare än jag trodde det skulle göra.

I framtiden kommer Rolf åka ut till sin lilla stuga i Havik igen. I den intilliggande ateljén, där han funnit ro och målat i flera års tid, kommer han fortsätt måla. Och mitt i ateljén har han lagt fram en låda med några få saker som överlevde branden.

– Det är några boulekulor. Det var nästan det enda som klarade sig, avslutar Rolf samtidigt som han leende går tillbaka de dryga 20 metrarna till sitt nya fritidshus.