Från frimärken till dyra ringar

Har du möjligtvis en frimärkssamling som du tycker väldigt mycket om och som betyder mycket för dig? Eller har du kanske fått en otroligt fin förlovningsring som du aldrig skulle kunna klara dig utan? Det är två av objekten som går att försäkra hos oss på Länsförsäkringar Jönköping.

Länsförsäkringar Jönköping kan försäkra dina käraste ägodelar.

– Det måste dock sägas att det inte är världens enklaste att försäkra. Kraven på speciella objekt är väldigt höga. Bland annat så måste vi ha in värdebevis och äkthetsintyg i många av fallen för att ens kunna försäkra objektet, säger Sophie Andersson som är försäkringsspecialist hos Länsförsäkringar Jönköping.

De flesta speciella försäkringsobjekt är även högt värderade av ägaren, men sen när det kommer till att bevisa värdet blir det svårare.

– Det gör det svårt för oss om vi inte får in ett äkthetsintyg och ett värdebevis. Det kanske avskräcker många från att försäkra speciella objekt, fortsätter Sophie.

Varje enskilt specialobjekt gås igenom noggrant och sen görs en bedömning av försäkringsspecialisterna, och ibland går det inte att ta in ett objekt.

– I försäkringsbranschen handlar det väldigt mycket om risker. Vi bedömer hur stor risken är att något ska ske, och i fallen med till exempel ringar och smycken kan det handla om hur stor risken är att man tappar den. Och om man har på sig smycket eller ringen varje dag så ökar givetvis risken att man tappar den. Det är mycket pengar man går runt med på sitt finger. Det har hänt att vi inte kunnat ta in objekt då det helt enkelt varit en för hög risk, säger Sophie Andersson.