Positiva reaktioner när forskningsfonden besökte länet

Varje år delar Länsförsäkringars gemensamma forskningsfond ut uppemot 50 miljoner kronor till olika forskningsprojekt. I november var några av forskarna i de södra delarna av vårt län för att presentera vad de kommit fram till.

Forskarna i forskningsfonden besöker länet.

Ihop med de 22 andra länsförsäkringsbolagen finansierar vi på Länsförsäkringar Jönköping en forskningsfond. Varje bolag går in med en viss summa och de här pengarna går sen till forskare runtom i landet. De forskar sedan kring allt från klimat till trafiksäkerhet.

– Vi går gemensamt ut med vad vi vill forska kring, sen skickar forskare runtom i landet in sina ansökningar och presenterar hur de hade genomfört det vi vill ha. Vi väljer sedan ut det förslag vi anser är bäst, säger Peter Gripenkerl Lööf som är chef för Länsförsäkringars forskningsfond.

Flera olika forskningsprojekt pågår sedan parallellt. Två av de här projekten presenterades i november i Gnosjö och Gislaved. Bland åhörarna fanns personer ur näringslivet, kommundirektörer och regionala utvecklingsdirektörer.

Ett av projekten handlade om hur en region kan växa mot alla odds, och Gnosjöregionen togs upp som ett positivt exempel i forskningsrapporten. Det andra projektet handlade mer om hur olika regioner utvecklas tack vare infrastruktur och automatisering. När de båda presentationerna var avklarade var det positiva reaktioner från åhörarna.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig när jag kom hit men jag kan säga att jag är oerhört positivt överraskad. Det här var jättenyttigt för oss och det har gett oss mycket, sa Erik Zaar som var tillförordnad kommundirektör i Gislaveds kommun i samband med presentationerna.

De som lyssnade på presentationerna hade många frågor till forskarna om deras projekt och det var stort intresse kring hur framtiden skulle se ut för Gnosjöregionen nu när automatisering är så pass mycket i ropet.

– Jag är jättenöjd. Det var mycket interaktion och många bra och intressanta frågor, det var det vi ville när vi kom hit, sa Peter Gripenkerl Lööf.

Med på plats fanns även Ida Severin, hållbarhets- och kommunikationschef.

– Vi arbetar med utvecklingsfrågor för länet på olika sätt och samarbetet med forskningsfonden ger oss möjlighet att låta forskning vi varit med och stöttat komma till nytta. Att vi har en stark arbetsmarknad och välmående företag är bra för våra kunder, för oss som bolag och regionen som helhet.