En kvarts miljon kronor delas ut till länets föreningar

Som en del i Länsförsäkringar Jönköpings cykelsatsning, Långaloppet, valde vi att dela ut en kvarts miljon kronor till några av de deltagande byalagen och föreningarna.

Lotta Åström - en av alla deltagare i Långaloppet.

– Det betyder oerhört mycket för oss med tanke på hur många som kommer dra nytta av det här, säger skidläraren Ola Gustafsson hos SOK Aneby som fått bidrag för att fixa belysningen vid en skidsträcka. 

Våren 2019 drog Länsförsäkringar Jönköpings cykelsatsning Långaloppet igång. Målet var klart och tydligt, om alla deltagare lyckades cykla 500 000 kilometer tillsammans under ett halvår så skulle de deltagande föreningarna få möjlighet att ansöka om ett bidrag på totalt 250 000 kronor.

Målet nåddes med råge och flera föreningar valde att ansöka om bidraget. En jury bestående av kundrepresentanter valde sedan ut 14 föreningar som totalt får dela på summan. Tanken bakom det hela är att bidraget ska gå till att skapa trygghet och möjligheter i länet.

– Bidraget har motiverat oss att lägga in ytterligare en växel när det kommer till att bygga hinderbanan, säger Fredrik Lantz som är ordförande i Bottnaryds IF som byggt en tolv stationer lång hinderbana runt idrottsplatsen.

I Jönköping har Cykelköket fått ta del av bidraget och i deras fall kommer pengarna gå till att köpa in en lådcykel som kommer göra dem mycket mer mobila.

– Det här kommer förändra väldigt mycket för oss, säger Gustav Asp som är en av de ideella krafterna som jobbar på Cykelköket.

– Tidigare har det alltid varit krångligt med att hitta en bil och sen packa ner alla verktyg där och åka ut. Nu kommer vi ha en lådcykel som kommer underlätta väldigt mycket.

Cykelköket har funnits i några år och tar emot cyklar som personer lämnar in. De som sedan vill ha en cykel kan gå dit, reparera cykeln om det behövs och sen ta med sig cykeln hem för 100 kronor.

 

Här är de andra föreningarna som fått ta del av Långaloppet-bidraget.

 • Hestra samhällsförening – Ska anlägga en promenadslinga.
 • Sommenbygdens folkhögskola – Ska köpa in träningscyklar för att erbjuda motion på schemat.
 • Rödja byalag – Ska fixa i ordning sin träningsplats och pumpstation.
 • Hamra byalag – Ska köpa in en hjärtstartare.
 • Bankeryds ridklubb – Ska fixa en av sina hagar för säkrare hästhantering.
 • Jönköpings slalomklubb – Ska hålla en utbildning för unga ledare.
 • Jönköpings cykelklubb – Ska köpa in en träningscykel som ska användas av nybörjare.
 • Centerpartiet i Ås – Ska köpa in en barncykel som ska lottas ut.
 • Team Rynkeby – Ska köpa båtbiljetter som är en del av deras cykelsatsning där de cyklar till Paris för barncancerfonden.
 • Wetterbygden basket – Ska börja med en satsning där de når ut till unga tjejer i socialt utsatta områden.
 • Nässjö basket – Cykelprojekt som ett trygghetsprojekt i Runneryd.