En dag med Niclas Brihall

Om du har ett elskåp på din gård eller på ditt företag så är chansen stor att Niclas Brihall varit där någon gång och kollat att allt står rätt till. Bandyintresserade Brihall är nämligen riskingenjören som kan allt och lite till om el.

Niclas Brihall: "– Det roligaste med jobbet är nog friheten, att få träffa kunder och framförallt att få hjälpa dem."

En dag i början av 2000-talet damp tidningen ner i familjen Brihalls hem. Där i fanns en jobbannons från Länsförsäkringar Jönköping. Niclas Brihall lade ingen större vikt vid annonsen och fortsatte jobba som vanligt utan att tänka något mer på annonsen. Några dagar senare dök samma annons upp igen vid köksbordet.

– Ska du inte ta och söka det där jobbet, frågade min fru mig. Jag funderade ett tag och sa sen, lite tveksamt, varför inte, berättar Niclas Brihall i samband med att vi träffas för en elinspektion 19 år efter att han fått jobbet.

Det gamla jobbet innebar att Niclas var tvungen att vara borta från familjen längre stunder, en situation Niclas inte riktigt trivdes med då han hade småbarn hemma. 19 år efter att han fått jobbet på Länsförsäkringar Jönköping har han gjort hundratals elinspektioner. Han har sett alla möjliga typer av faror på gårdar och hos företag runtom i länet. För lantbrukarna i länet är han ett bekant ansikte efter alla sina inspektioner, och ett namn som klingar bekant för de flesta.

– De flesta i dag har en jädra koll på sin verksamhet och att allting är i ordning. Det får inte hända något för då tappar man sin produktion och inkomst, säger Niclas Brihall.

Just den här oktoberdagen är det dags för en ny elinspektion. Den här gången är det en byggnad där ägaren är intresserad av en speciell form av försäkring, nämligen slott och särskilda bostadshus, som erbjuds av Länsförsäkringar Jönköping.

– Det är inte alls ofta jag har sådana här inspektioner, kanske någon per år.

Niclas Brihalls uppdrag är att kontrollera att elen är korrekt ansluten och att försöka se riskerna som finns i huset.

Den här dagen skiner solen och vi pratar om allt från de värsta fallen han sett när han varit ute på inspektioner till hans stora bandyintresse och engagemang i Skirö AIK.

– Det roligaste med jobbet är nog friheten, att få träffa kunder och framförallt att få hjälpa dem.

Med på inspektionen av huset finns även Thomas Evaldsson och Roger Samuelsson från Länsförsäkringar Jönköping. Deras uppgift är att bedöma om det går att försäkra eller inte, med tanke på att huset är ett så pass speciellt objekt och där ägaren är ute efter en speciell typ av försäkring.

Niclas Brihalls dagar börjar ofta klockan 07:00 på morgonen när han beger sig in till kontoret för att gå igenom dagens uppgifter och dricka en kopp kaffe. Sedan är det dags för inspektioner i stort sett hela dagen.

På plats vid huset går Niclas runt med ägaren för att titta till allt från elskåp till uttag. Han ställer frågor om hur bland annat elen är dragen. Han går runt och tittar, bedömer och kontrollerar.

– Jag gör ungefär 100 besiktningar om året. Vid en av de här 100 kan det leda till meningsskiljaktigheter. Det är kunder som blir irriterade, men aldrig att det leder till slagsmål.

Elinspektionen av det speciella huset tar ungefär en timme, men sen är Niclas Brihall klar med dagens inspektion.

– Det finns en del risker och en del saker som måste fixas här, men överlag tycker jag det var bra.

Vi åker från huset med solen skinandes på oss. Dagen efter kommer det komma nya inspektioner för Niclas Brihalls del. Dagarna kommer fortsatt starta klockan 07:00 med den där stora koppen kaffe, och även i framtiden kommer Niclas Brihalls namn klinga bekant hos länets företagare.