Barnen blev riktiga brandsuperhjältar – upptäckte brand i lägenhet

När Ghadir Ismaels barn hörde hur en brandvarnare tjöt så sprang de till sin mamma och berättade detta. Det visade sig att en granne glömt mat på spisen och en potentiell lägenhetsbrand förhindrades tack vare barnen.

Elias och Sara förhindrade lägenhetsbrand.

Ghadir Ismael satt hemma i sin lägenhet på Österängen i Jönköping och drack kaffe en helt vanlig dag i början av december. Då kom plötsligt hennes barn springandes till henne och berättade att de hörde något som lät som en brandvarnare.

– Jag reste mig upp och jag hörde samma sak. Jag lyssnade noga för att försöka ta reda på varifrån ljudet kom, men jag kände ingen lukt och det var svårt att veta varifrån det hördes.

Ghadir gick ut i trapphuset och började knacka på hos sina grannar i trapphuset och berätta att en brandvarnare tjöt. Flera av grannarna gick ut och hjälpte till med att leta efter den aktuella lägenheten.

– Jag ringde 112 och berättade vad det var som hade hänt. De frågade om jag kände någon lukt men det gjorde jag inte. Jag och barnen gick och tog på oss kläder och gick ut.

När de väl hade kommit ut hade räddningstjänsten hunnit komma till flerfamiljshuset. Tack vare hyresvärden tog de sig in i lägenheten där brandvarnaren tjöt och upptäckte kvarglömd mat på spisen.

– Det var en person från räddningstjänsten som kom fram till mig när vi stod ute och frågade om det var vi som hade ringt dem. Jag berättade att det var mina barn som hade kommit och sagt att de hörde en brandvarnare. Då sa personen att mina barn hade skött sig jättebra och att de var hjältar, säger Ghadir.

En potentiell brand som hade kunnat få stora konsekvenser förhindrades både tack vare att det fanns en brandvarnare i den aktuella lägenheten, men även för att Ghadirs barn visste hur de skulle agera.

– Vi hade varit på Folkets Park i Huskvarna och där var räddningstjänsten. Då hade barnen fått frågor om just brand och hur de ska göra om något skulle hända.

Ghadir har sedan dess flera gånger gått igenom med barnen och upprepat det de lärde sig i Folkets Park.

– Jag är jättestolt över mina barn. Det här visar att det är jätteviktigt att barnen får lära sig den här typen av frågor och att de vet hur de ska göra om det händer något.

Vi på Länsförsäkringar Jönköping vill genom vårt initiativ Brandsuperhjältar få ännu fler barn att lära sig hur de ska agera om faran skulle vara framme. Vi har bland annat hållit i utbildningar i samband med mässor och evenemang runtom i länet. Även barn i flera bostadsområden har fått ta del av utbildningarna och på så sätt blivit brandsuperhjältar.

– Tanken är att fler barn ska bli brandsuperhjältar och lära sig hur viktigt det här är. I Ghadirs fall ser man även hur viktigt det är att föräldrarna går igenom det med barnen igen och upprepar det de lärt sig, säger Jonas Ander som är ansvarig för projektet Brandsuperhjältar på Länsförsäkringar Jönköping.